Kan een autobus op een spoorrails rijden?

Frans Kense

Tijdens de open dag op 31 januari 2015 in de Spoorzone, vertelt Tilburger Frans Kense ons over een bijzonder experiment, waarbij een autobus op de spoorrails reed. .

Volgens Kense bevindt zich in het fotoarchief van Regionaal Archief Tilburg een bijzondere foto van een autobus die op de spoorrails reed. Frans Kense vertelt: ‘Meer dan honderd jaar lang reden treinen en trams op stoom. Tot aan 1930, toen gebruik van benzine en diesel in opkomst was. De stoomtrammetjes werden verdreven door T-Fordjes en autobusjes. Ook de spoorwegen waren op zoek naar mogelijkheden om treinen met diesel of benzine te laten rijden. Er vond een try-out plaats: er werd een autobus op treinwielen gemonteerd. Dat gebeurde enigszins in het geheim; er werd geen ruchtbaarheid aan gegeven. De Tilburgers dié het zagen, waren echter stomverbaasd. Je verwacht immers geen trein op een autobus.’

Heeft deze exotische gebeurtenis in de krant gestaan? In hoeverre was het experiment gelukt? Volgens Frans Kense is er geen vervolg aan gegeven. Er hebben ook nooit autobussen op spoorrails gereden. Want als overgang na de stoomlocomotieven kwamen de dieselmocotieven, die weer opgevolgd werden door elektrische locomotieven.

De verwachting voor de toekomst is volgens Kense dat weer kleinere stationnetjes gebruikt gaan worden. Zo kunnen Sprinters in Berkel-Enschot halt houden. Daarnaast is er de ontwikkeling van de hogesnelheidstreinen die 300 km per uur gaan, zoals in Japan en Frankrijk. Tegenwoordig gaan alle treinen elektrisch.

Vanwaar die kleine stationnetjes, zo vragen we aan Frans Kense. Zijn verklaring is dat busverbindingen slechts gelegenheid bieden aan max. 30 en 40 mensen. Een trein kan daarentegen een paar honderd mensen aan. Qua loonkosten voor een bestuurder is de trein dan vele malen goedkoper dan de bus. Bovendien heeft een trein geen hinder van stoplichten, of overige verkeersproblematiek. En uiteraard de reden: de trein is veel sneller.

Deze voordelen in acht genomen: in de nabije toekomst zullen we niet snel nog een autobus op een spoorrails zien rijden.

Ontdek de Spoorzone 013:

Tilburg Wiki:

Media