Broekhovense middenstand in de jaren vijftig

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw

Bij het opruimen van de zolder trof ik onlangs een oud sigarenkistje aan. Het dateert uit de tijd dat ik én nog rookte én nog in Tilburg woonde, ruim vijftig jaar geleden dus.

Zo'n kistje was te mooi en te nuttig om zomaar weg te gooien (dè zôo sund zèn gewist), dus bewaarde je zoiets om er allerlei 'waardevolle' spullen in op te bergen. Ik was dus zéér benieuwd wat erin zou zitten!

Allemaal spaarkaarten bleken erin te zitten! Spaarkaarten voor Animozegels, AVEHA-zegels, Kroonzegels, Bankzegels, PMC-zegels, Zilverzegels enzovoorts, allemaal van circa vijftig jaar geleden.

'Spaar voor goud met zilverzegels' zo luidde een van de slogans in die tijd.

Die laatst genoemde spaarkaart springt er uit. Hij is voor driekwart volgeplakt met 370 zegeltjes. Als ik nog even doorga, kan ik er ƒ 2,50 (n' riksdolder!) voor krijgen. Gegarandeerd, want er staat op de kaart:

Volgespaarde kaarten zijn inwisselbaar en blijven altijd geldig! Een flinke appel voor de dorst, of een mooie opstap voor een vakantiereis of ...... vult u zelf maar in.

Waar kan ik nog een paar zegeltjes krijgen?

Het is een kaart, die ik een keer heb gekregen toen ik eens een flesje citroenjenever kocht bij Slijterij Mirabella in de Groenstraat; ik was daar toch in de buurt.

Ik kreeg er meteen een stuk of twintig gratis zegeltjes bij; bij elk besteed kwartje kreeg je namelijk een zegel. Je kon zo'n spaarkaart overal in Tilburg gebruiken bij allerlei winkels, dús ....... tel uit je winst! Maar ja, ik was nog vrijgezel, zoveel boodschappen hoefde ik nou ook weer niet te doen.

Wel staat op de kaart een lijst met deelnemende winkeliers van Broekhoven I, II en III. In totaal 43 middenstanders! Bakkers, slagers, groenteboeren, drogisten, zuivelhandelaren, handelaren in textiel en ...... noem maar op.

Hopelijk kunt u op een van bijgevoegde foto's inzoomen, dan ziet u ze zelf.

Louis Sparidans, Grave

 

Media