Gepubliceerd 01-11-2016 22:07 Platzak (2)

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’. Een befaamde leefregel van Pippi Langkous. Zij is een jeugdheldin van Max. Hij is de nazaat van wolstoffenfabrikant Swagemakers. In de 19e eeuw behoorde de familietak nog tot de rijkelui van Tilburg. Met liefst vier vermeldingen in de Quote 40 uit die jaren. In de stadsarchieven circuleren trotse foto’s. Van hofhoudingen, koetsjes en een bezoek aan de fabriek door kroonprinses Wilhelmina. Helaas miste de familie begin vorige eeuw een belangrijke innovatieslag. Als er al een koffer met goudstukken was, dan kwam toen de bodem snel in zicht.

Max heeft Pippi’s leefregel al vaak met succes toegepast. “Als kind was ik een dromer. De meester schreef onder mijn rapport ‘hij kan het wel, maar hij doet het niet’. Dat deed pijn, ik paste gewoon niet in de wereld van redactiesommen”. Hij paste wel in de wereld van het skateboard. Als puber ontdekte hij dit talent bij zichzelf en trok vervolgens zijn eigen plan. “Samen met een vriend reisde ik door Europa. We scharrelden dagelijks ons kostje bij elkaar”. Hij kon het en hij deed het. Zonder redactiesommen. Terug in Nederland gaven ze hangjongeren les in flips en grinds op geïmproviseerde skateconstructies. Later werkten ze mee aan het eerste overdekte skatepark in de stad. Het bleef niet onopgemerkt. Max werd jongerenambassadeur en mocht prinses Maxima rondleiden langs de eigenhandig getimmerde halfpipes in de Vormenfabriek. In het archief circuleren opnieuw trotse foto’s.

Minstens zo fier is Max op zijn muziek. Hij was drummer bij Le Cirque du Platzak, maar werd plotsklaps verliefd op de viool. “Ik hoorde iemand skateboarden op een muziekinstrument, dat wilde ik ook!”. Geheel volgens langkousiaanse principes leerde hij zichzelf virtuoos spelen. Deze wonderbaarlijke innovatieslag leverde hem helaas geen koffer vol goudstukken op. Toch voelt hij zich superrijk. “Elk moment dat ik speel ervaar ik als een wonder, dat is me veel meer waard”.

 

Deze kroniek verscheen op 1 november 2016 in het Brabants Dagblad

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Hall of Fame koninklijke bezoeken Maxima Swagemakers-Caesar Tilburgse Kroniek

  •   Stadschroniqueur Berny van de Donk
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • -----

  • -

  • ----

  • www.omroepbrabant.nl/?news/72023342/Prinses+M+225;xima+bezoekt+Tilburg.aspx

Gerelateerde verhalen