Bloedworst en balkenbrij

  • Datering van de gebeurtenis: 2010 resp. rond 1950

Vanmiddag hadden we vrienden "op de lunch", beiden met een Tilburgse achtergrond (nou ja, vooruit ....... een beetje). We hadden besloten om ze te verrassen en hadden daarom zowel bloedworst als balkenbrij in de aanbieding.

Het was een schot in de roos! Het was voor beiden al jáááren geleden dat ze dat voor het laatst hadden gegeten en ze konden niet goed kiezen. Dan maar allebei, stelde ik voor. En zo geschiedde .........

Echt-tilburgs-eten!  En de verhalen van vroeger kwamen los!

Wie verkocht vroeger de lekkerste balkenbrij en wie de lekkerste bloedworst? En welke moeder of oma wist een en ander het lekkerst klaar te maken? Op welke manier? En wie herinnert zich ook niet de kaantjes van vroeger? Reuzel? Of de echte ouwerwetse zult, die ik later nooit meer zó lekker heb gegeten. En zoal meer.

Maar ook, over het slachten van "un vèreke" en alles wat daarbij te pas kwam, zoals vroeger bij ons thuis. Over dat laatste heb ik overigens al eens geschreven op deze site.

Ja, bloedworst en balkenbrij werd vroeger door "iedereen" in Tilburg gegeten, althans in november; de slachtmaand. Elke slager verkocht dat dan volop. En bij elke slager was dat weer anders, want iedere slager maakte dat op z'n eigen manier klaar, o.a. met zogenoemd rommelkruid zoals bijvoorbeeld nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, anijs, peper, foelie en meer van dat gerei.

Maar, er waren ook behoorlijke verschillen in meer of minder bloed of stukskes spek, er tussendoor gemengd. Verder verdiepten we ons tijdens de lunch maar niet teveel in de samenstelling van het vlees, ofschoon ik me van vroeger herinner dat zulks zéér divers kon zijn! Het smaakte voortreffelijk, ook zonder álle details te kennen.

Zodoende genoten we des meer van de goudreinetten en de uienringen, waarmee het geheel was gelardeerd. "Zullen we vanavond eigenlijk nog wel warm eten?", vroeg ik na afloop van de lunch aan mijn vrouw.

Louis Sparidans, Grave

Op BeeldOnline van het RAT trof ik twee oude fotootjes aan die "het eten" vroeger uitbeelden; eentje uit d'n Udenhout en eentje uit Enschot, Ik voeg ze hierbij. Bedankt!

Media