Höske

Louis en Rik in hun kleine woning van WonenBreburg

‘De dingen die we vaak nodig hebben staan bovenop’. Louis wijst naar de plafondhoge stapel dozen. ‘Je wordt hier vanzelf heel praktisch’ lacht hij. Samen met schoolvriend en muziekmakker Rik deelt hij sinds 2009 een superklein huis van WonenBreburg, vlakbij het NS-Plein. Alhoewel, huis…met 19m2 is het eerder een continue improvisatie van mens en materie. Tot eind deze maand dan. Saxofonist Rik verkast naar zijn vriendin in Zeeuws-Vlaanderen. Drummer Louis betrekt een woning in Korvel. ‘We woonden puur uit financiële overwegingen op één adres, het artiestenbestaan is nu eenmaal geen vetpot’.

Onbewust vormt het duo de voorhoede van de zogenaamde tiny house movement. Een beweging die hartstochtelijk pleit voor klein wonen. Hoe minimaler, hoe duurzamer is de gedachte. Ook wil deze groeiende doelgroep zich niet vastketenen aan hoge hypotheken of oncontroleerbare huurverhogingen. De fanatiekelingen willen zelfs off the grid. Geheel zelfvoorzienend dus, zonder aansluiting op stroom of riolering.

Om de hoek van het NS-Plein komt waarschijnlijk een eerste wijk met minihuisjes. ‘Nou ja, écht klein zijn ze niet’ vertelt architect Martijn. ‘Alles bij elkaar toch minimaal zo’n 50m2. Het Bouwbesluit stelt allerlei eisen die extra ruimte vragen. Zo mag een toilet niet direct in de woonruimte uitkomen’. Misschien kan hij teruggrijpen op het höske, een oud-Tilburgs ontwerpprincipe. Toen off the grid nog gewoon een buitenplee met beerput was. En Tiny een meisjesnaam.

‘Vijftig vierkante meter? Daar hadden we met onze hele band kunnen wonen’ rekent Rik snel uit. Hij buigt naar de koelkast voor een biertje, Louis tilt routineus het tafelblad op zodat de deur open kan. ‘Eigenlijk ging het best goed, dat hokken. We kunnen veel van elkaar hebben’ vertelt Rik. ‘Toch zal ik jouw gesnurk niet missen’ corrigeert Louis vrolijk ‘hoe ritmisch het ook klinkt!’

 

Deze kroniek verscheen op 13 juni in het Brabants Dagblad