- Datering van de gebeurtenis: 1645 t/m anno nu
Menigeen in Tilburg denkt dat het klooster van de Kapucijnen aan de Korvelseweg het 'moederhuis' van de Kapucijnen is. Als kind dacht ik dat ook. Zo'n indrukwekkend klooster 'moest' wel het moederklooster zijn, dacht ik.
Het ís ook een mooi klooster en nog steeds wonen de meeste Kapucijnen van heel Nederland in Tilburg, heb ik me laten vertellen.
Al sinds ik in Grave woon, weet ik evenwel dat het moederhuis hier staat, in het dorp Velp beter gezegd. Maar Velp maakt deel uit van de gemeente Grave, dus ....
Van hieruit trokken Kapucijnen naar o.a. Den Bosch en Breda en dus ook naar Tilburg. Ik mag er daarom (misschien) wel iets over op het 'Geheugen van Tilburg' schrijven maar ook weer niet al teveel.
De eerste Kapucijnen in Nederland vestigden zich in 1645 in Velp. Het 'Emmaüs-klooster', zo werd het genoemd. Ofschoon, er wordt ook beweerd dat er al 400 jaar geleden Kapucijnen in Den Bosch waren ......
Het klooster in Velp is in ieder geval veruit het oudste klooster van de Kapucijnen in Nederland. In de tuin staat ook nog een zogeheten pesthuisje uit 1670.
Gisteren was er een dag waarop praktisch het hele klooster en de prachtige tuin konden worden bezichtigd. Ik sluit er een aantal fotootjes van bij. Een hele serene sfeer!
Alleen ....... er wonen nog maar een paar Kapucijnen in Velp. De meesten zijn er niet meer óf ....... ze zijn naar Tilburg verhuisd!
Overigens, er bestaat nóg een relatie tussen het klooster en Tilburg. Er hangt een mooi portret van koning Willem II, alsmede een dankbetuiging aan hem (zie de afbeeldingen 14 en 15). De tekst luidt als volgt:
Vivat vivat Willem II. Hersteller van de kloosterlingen! Opregte dank betuigen wij voor 't gul besluit, door Uwe Majesteit ten onzer gunst geuit. Leef, o geliefde Vorst toch langen tijd, in rust en vree en in welvarendheid.
Louis Sparidans, Grave
Tilburg Wiki: