Ge waart mar arbeider

Datering van de gebeurtenis: 1960 - 1980

Ge waart mar arbeider

Mijn lieve dochter Jolein vroeg me onlangs of ik het boek “Ge waart mar arbeider” kende.
Nou en of.

Het boek handelt over de textielindustrie in Tilburg van 1890 tot 1980 en laat vooral de teloorgang zien van die eens zo machtige bedrijfstak in Tilburg.
In de tijd dat Jan Commandeur, Cor Jacobs en Bob Westerhof dit boek als “Tilburgs Fotokollektief”, samenstelden, was ik – vanuit het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking - (mede) begeleider van de SWABO- ondernemingsraad die de sluiting van hun fabriek niet konden verkroppen en daar, samen met ons, het “SWArtBOek”over schreven. (afb. 1)

Dat verhaal werd ook ruimschoots meegenomen in hun boek, mede omdat Cor Jacobs in die tijd stage liep bij het COS en daardoor geïnspireerd werd.
Ook Ronald Peeters van het Regionaal archief heeft hun, naar aanleiding van een fototentoonstelling die zij georganiseerd hadden over de Tilburgse textiel, gestimuleerd een fotoboek ervan te maken.

In 1981 verscheen dit schitterende boek in het kader van de Geschiedenis van Tilburg in beeld serie, waarin ondermeer in een artikel van Ad de Rooij, destijds bedrijfsleider bij AaBe, het hele productieproces wordt uitgelegd.
Inmiddels een collectors item denk ik, dat voor enthousiaste lezers wellicht nog in de universiteitsbibliotheek te zien is.

Het boek geeft, ondanks dat de samenstellers geen volledig beeld pretenderen, een goed overzicht over werken, wonen en welzijn van de Tilburgse textielarbeiders.

Ik zal de komende tijd dieper op dit boek ingaan omdat ik nu merk dat zo’n belangrijke periode uit de Tilburgse geschiedenis toch stilaan in de vergetelheid dreigt te raken. En dat zou de 25.000 textielarbeiders van weleer tekort doen.

Henk van Mierlo, Nuenen

 

Links: