Gepubliceerd 30-06-2014 05:00 Varkenshuis 2013

Ruim een jaar geleden vertelde Tineke Schuurmans op het ‘Geheugen van Tilburg’ over haar project met een ‘Varkenshuis’ in een woonwijk in Tilburg. Ik citeer deels hieruit (een beetje ‘vrij’) als volgt:  

‘In een ‘Varkenshuis’ groeien een tijdlang een paar varkens. De varkens leven van de voedselresten van de omwonenden. Na een tijdje kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.  

Door zelf voor de varkens te zorgen ervaart men wat er nodig is voor het produceren van vlees en wordt men zich bewust van het dier achter het vlees. Dat roept natuurlijk vragen op. Varkenshuis is daarom ook een plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.  

Voor de één is het een enorme confrontatie om een varken te verzorgen wat hij of zij later gaat eten, de ander vindt het juist goed en interessant en ook komen er mensen die nog levende herinneringen hebben aan hoe de varkens vroeger door de straten van Tilburg kuierden.’  

Ik heb zelf óók wat met varkens. In mijn jeugd hielden wij thuis (in de Minister van Sonstraat) namelijk ook elk jaar een varken, dat vervolgens in november werd geslacht, waarna we er maanden lang van konden eten.  

Toevalligerwijs kwam ik onlangs via Omroep Brabant bijgevoegd YouTube-filmpje tegen over dat Varkenshuis in Tilburg in 2013. Weliswaar niet met omwonenden maar met vrijwilligers.

Kan iemand er nog meer over vertellen, bijvoorbeeld over hoe het is afgelopen?  En, weet iemand of er dit jaar daar (of elders) weer op die manier varkens worden gehouden?  

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: varkens Varkenshuis vèèrekes

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

mEATing, Tineke Schuurmans schreef op 02-07-2014 09:37
Beste Louis, sinds eind mei is er opnieuw een varkenhuis te vinden op dezelfde plek als vorig jaar: de Factoriumtuin. Deze keer komen de varkentjes van VAIR-varkenshuis, van Michiel en Marijke Nooijen in Erp. Zij hebben een boerderij waar je het varken van big tot diepvries kunt volgen. Alles in eigen beheer en met niet meer varkens dan ze zelf ook tot vlees kunnen verwerken en verkopen. Het zijn dit keer dan ook geen Bonte Bentheimers die je in Tilburg vindt, maar een kruising tussen Duroc en landvarken (waar de Bonte Bentheimer ook toe gerekend kan worden). Ze heten weer Vlekkie en Spekkie. Nieuwe namen zou hun individualiteit nog groter maken. Toch zijn het heel andere varkentjes dan onze vorige Vlek&Spek. Weer iets om over na te denken. Afgelopen donderdag is het nieuwe varkenshuis 'officieel' geopend en hebben we in de 'varkenstuin' een barbecue georganiseerd met het vlees van de Bentheimers van vorig jaar. Iedereen die geproefd heeft was het erover eens dat het heel erg lekker vlees was. Nu zijn we bezig met educatie en het oprichten van een kinderclub. Hoe die club er precies gaat uitzien en wat ze precies gaat doen weten we nog niet. Kortom: allerlei ontwikkelingen. Teveel om hier allemaal te kunnen vertellen. Zie ook onze Facebook pagina: varkenshuis.tilburg

Louis Sparidans schreef op 02-07-2014 10:32
Geweldig Tineke!
Mooi, die doorstart dit jaar. Als ik in Tilburg woonde zou ik zeker graag tot die vrijwilligers toetreden. En dat het lekkerder smaakt herinner ik me maar al te goed van ‘vroeger’.

Nog afgelopen zaterdag waren bij een biologische (zorg)boerderij in Eindhoven, de Genneperhoeve. Tijdens de (boeren)lunch konden we de varkenshammen weer eens als vanouds proeven. Heerlijk!

En we zagen de varkens met hun kleintjes weer eens lekker wroeten. Dat hebben ze nodig!
Bedankt voor je uitvoerige reactie!


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.