Gepubliceerd 02-01-2014 15:44 Nachtwaker en obligaties AaBe

Een AaBe-medewerker kon zich –vrijwillig- opgeven voor de functie van  ‘nachtwaker’. Zo vervulde ook Jack Heerkens deze rol in het weekend van zaterdag op zondag tussen 22.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ‘s morgens.

De nachtwakers liepen langs alle kantoren en afdelingen die elk een eigen nummer hadden. Was een afdeling gecontroleerd, dan ging de desbetreffende sleutel in de klok en werd zowel het nummer van de afdeling evenals de tijd geregistreerd op het papieren rolletje in de nachtwaakklok. De klok werd gebruikt tot 1982, tot aan de overname van AaBe door Sigmacon. Toen Jack er in dat jaar kwam werken, vroeg hij aan de bedrijfsleider of hij de ongebruikte klok mocht hebben. Naast een klok was ook een sleutelbos nodig tijdens het nachtwaken. Iedere deur had twee sloten, waarvan het bovenste voor de loper was.

Nachtwakers werkten altijd alleen. Als er iets gebeurde, moesten ze de politie bellen. Jack Heerkens herinnert zich nog die keer dat hij geluid hoorde in de kelder, waar een sigarettenautomaat stond die al vaker was leeggehaald. Jack belde meteen de politie, maar helaas waren de dieven al gevlogen.  

 

Jack Heerkens heeft ook nog een ander voorwerp van AaBe in zijn bezit. Hij kocht deze obligatie van N.V. AaBe Wollenstoffen- en wollendekenfabrieken op een vlooienmarkt in België. Hoe die daar terecht kwam, is Heerkens een raadsel.

Twee keer per jaar werden coupons verstrekt waarmee de rentevergoeding geïnd kon worden bij de bank. Deze coupons dateren van 1978 tot en met 1983.

Links:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: AaBe

  •   TextielMuseum
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.