- Datering van de gebeurtenis: Jaren veertig van de 20e eeuw resp. vandaag
Vandaag zaten we voor spek en bonen.
Om de Griekse economie te steunen kocht mijn echtgenote onlangs op de markt ‘griekse zwarte bonen'. Ze weet dat ik van bonen hou, dus had ze er meteen een kilo van gekocht.
We hadden er ooit een gerecht mee gegeten tijdens een vakantie in een restaurant op het Griekse eiland Lesbos. Heerlijk!
Maar wat nu?
‘Maak er toch ouwerwetse Tilburgse bonensoep van, zoals vroeger bij ons thuis' zo reageerde ik.
Jawel, wij aten thuis tijdens mijn kinderjaren vaker eigengemaakte bonensoep met bruine bonen uit onze eigen moestuin, samen met stukskes gerookt spek van ons eigen varken.
Een varken dat onze pa zelf had vetgemest achter ons rijtjeshuis in de Minister van Sonstraat.
Eerst natuurlijk de bonen een nacht in koud water laten weken maar daarna kun je er naar hartenlust soep van maken, ieder op zijn eigen manier.
Wij deden er vroeger uien bij, maar mijn echtgenote gaf de voorkeur aan prei en selderij met gesneden magere spekreepjes gebakken in olijfolie, bij gebrek aan een eigen varken.
Nog een uur of wat laten sudderen, kort een blender gebruiken en ..... klaar is kees!
Het ‘zicht' deed me aanvankelijk een beetje aan gesmolten chocola denken, vanwege die zwarte bonen natuurlijk, maar het smaakte als vanouds, zoals vroeger bij ons thuis.
Echte herfst-kost.
Die ouwerwetse Tilburgers van vroeger wisten/weten wel wat lekker is!
Louis Sparidans