Eric koestert warme herinneringen aan zijn jeugd. “Ik ging in Suriname naar de Buchnerschool, in een kleine wijk in Paramaribo, samen met mijn vrienden Emro, Ronnie, Leo en Lorenzo. We hadden het altijd leuk samen.” Toen hij tien was, vertrok zijn vader naar Tilburg. Ruim een jaar later, op 19 januari 1988, volgde de rest van het gezin. “In Tamarin, een dorp honderd kilometer ten oosten van Paramaribo waar mijn moeder opgroeide, bevond zich een gemeenschap gelieerd aan een zustergemeenschap in Tilburg: de Zusters van Roosendaal. We hebben dus eigenlijk altijd al een soort band gehad met de stad. Daarbij kende mijn vader al meerdere familieleden die zich hier hadden gevestigd.”
En dus begon Eric aan zijn rijke onderwijscarrière in Tilburg. “Ik stroomde in bij groep 7 op basisschool de Schakel. Ik kan me het appartement waar we destijds woonden nog goed herinneren aan de Hoffmannflat in Noord, op de tiende verdieping. Ik zie nog helemaal voor me hoe mijn zus en ik naar school vertrokken, terwijl mijn moeder ons vanaf die hoogte uitzwaaide.” Na zijn middelbare school ging hij naar de Streekschool, wat nu ROC Wandelboslaan is. “Ik kwam erachter dat mijn passie bij koken lag waarna ik naar het Spectrum-College in Breda ging. Maar mijn kookkunsten hebben zich later pas ontwikkeld, als hobby.” Hij ging niet in deze branche werken, maar richtte zich op logistieke werkzaamheden. “Dat vond ik erg leuk: uitzendbureau binnenstappen, werk zoeken en gaan.” Tegenwoordig is hij actief in een compleet andere functie: Eric is, naast mede-eigenaar bij de vestigingen van Sanisale in Tilburg en Den Bosch, namelijk ook de manager van zijn broer Steven Brunswijk, die cabaretier is en velen wel zullen kunnen.
Hij denkt nog graag terug aan zijn tijd in Suriname. “Ik heb een heerlijke jeugd gehad, maar ik zou nog graag meer willen weten over de geschiedenis en cultuur.” Hij pleit daarom voor meer onderzoek naar Suriname en de traditionele elementen, zoals de Aucaanse taal die daar al vanaf de 18e eeuw gesproken wordt. “Kennis is macht en dat moeten we jongere generaties meegeven. Er moeten zaden geplant worden, over kennis van toen om te leren van het verleden. Dit is een onderdeel daarvan. Dat verbroedert ons, allemaal.”
Tekst: Lisa Schuurmans
Foto: Maria van der Heyden
Het onafhankelijke onderzoek naar het koloniale verleden van Tilburg wordt mede mogelijk gemaakt door inwoners van de gemeente Tilburg, het Stadsmuseum Tilburg, het Regionaal Archief Tilburg en de gemeente Tilburg. Het doel van het onderzoek is om Tilburgers meer kennis te geven over de rol die Tilburg speelde in het koloniale verleden. Tilburg is een inclusieve gemeente en daar zijn we trots op. De gevolgen van het koloniaal verleden zijn tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar. Meer kennis over elkaars verleden brengt ons samen. Zo maken we de gevolgen van onze geschiedenis voor ons heden bespreekbaar. Eric Brunswijk was een van de geïnterviewden bij het onderzoek naar het (post)koloniale verleden van Tilburg in 2023.