En dat was in het begin best wel even wennen. Jerry: “De overgang van Suriname naar Nederland was groot. Ik kwam in de zomer aan, maar het werd al snel donker en koud. De muren kwamen op me af. Gelukkig zat ik in een studentenhuis met Antilliaanse jongeren, dus we herkenden veel van elkaar. Volgens mij misten we allemaal de saamhorigheid binnen de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Veel studenten haakten dan ook in januari al af en gingen terug.”
Hoewel de eerste jaren voor Jerry zwaar waren, zet hij toch door. “Ik had er zo’n moeite mee dat mensen er vanuit gingen dat je de Nederlandse gewoonten kende. Dat was voor mij erg wennen. Vooral de zelfstandigheid hier viel me op.” Het hielp ook mee dat Jerry best wat familie heeft in Tilburg. Zijn opa verhuisde vanuit Plantage Alkmaar naar Paramaribo om daar voor de Zusters van Liefde te werken. Via deze zusters raakte hij bekend met het verhaal van Petrus Donders. Deze man ging een belangrijke rol in zijn leven spelen. Jerry: “Vandaar dat mijn opa na zijn pensioen naar Tilburg vertrok.”
Inmiddels kan Jerry zich geen leven meer buiten Tilburg voorstellen. “Mijn familie was katholiek en het geloof speelde een enorm grote rol in ons leven. Mijn opa en oma gingen al wekelijks naar het kapelletje van Peerke Donders. Ik weet dat hier een tijd geleden commotie om is ontstaan. De meningen verschilden over hem. Sommigen vonden dat het standbeeld van hem in het Wilhelminapark weg moest worden gehaald. Maar dat vind ik onnodig. Hij heeft veel betekend voor Surinamers, ging naar het land toe om de melaatsen te verzorgen. Ik heb me daarom altijd positief over hem uitgesproken. Ja, ik ben trots op Peerke en op Tilburg!”
Tekst: Frederique van de Sanden
Foto 1: Jeffrey door fotografe Maria van der Heyden
Foto 2 : Getuigschrift van zijn opa die hij na 24 jaar trouwe dienst van Zuster Louisa heeft ontvangen.
Het onafhankelijke onderzoek naar het koloniale verleden van Tilburg wordt mede mogelijk gemaakt door inwoners van de gemeente Tilburg, het Stadsmuseum Tilburg, het Regionaal Archief Tilburg en de gemeente Tilburg. Het doel van het onderzoek is om Tilburgers meer kennis te geven over de rol die Tilburg speelde in het koloniale verleden. Tilburg is een inclusieve gemeente en daar zijn we trots op. De gevolgen van het koloniaal verleden zijn tot op de dag van vandaag voelbaar en zichtbaar. Meer kennis over elkaars verleden brengt ons samen. Zo maken we de gevolgen van onze geschiedenis voor ons heden bespreekbaar. Jerry Bergraaf was een van de geïnterviewden bij het onderzoek naar het (post)koloniale verleden van Tilburg in 2023.