Sinds oktober woont Jan in Het Laar. Zijn vrouw Wies overleed helaas begin dit jaar. Dochter Monique is ook bij het gesprek om over de dansschool te vertellen. De koffie wordt gezet door kleinzoon Wendell, die inmiddels ook al dansles geeft in de zaak. Hij is de vierde generatie. Twee pagina’s in de Babbelaar is eigenlijk te kort om hun verhaal te vertellen. Maar we doen een poging!
In 1932 begon Ad van Opstal, de vader van Jan, met het geven van danslessen. Hij huurde daarvoor in Tilburg zalen af. Bijvoorbeeld in de Monumentstraat, de Zuid-Oosterstraat en de Stationsstraat. Duizenden Tilburgers leerden bij Van Opstal dansen. “Dat hoorde bij volwassen worden. Vroeger was er niks voor de jeugd. Als jongens en meisjes elkaar wilden ontmoeten, moesten ze danslessen nemen zodat ze naar dansavonden konden gaan. In de Schouwburg, de Looijersbeurs of de Harmonie. Daar speelde dan een orkest dansmuziek. Zo leerden ze hun partner kennen”, vertelt Monique. Jan vult aan: “In de oorlog ging mijn vader op de fiets met zijn platenkoffer achterop de boerendorpen langs om op de stallen dansles te geven in ruil voor eieren en melk. Hij leerde ze ballroom dansen maar ook ouderwetse dansen als de Sint Bernardswals, de Kruispolka en de Veleta.”
Jan: “Toen ik samen met mijn vrouw Wiesje de zaak overnam van pa, stopten we met de huurzalen. We bouwden in ’67 een eigen zaal in de Koestraat, die hebben we nu nog steeds.” Jan introduceerde nieuwe dansstijlen: Latin zoals de Jive, Cha cha cha en de Rumba. De Foxtrot, Engelse wals en Tango bleven uiteraard ook nog op het programma staan. “In de jaren ‘70 kon je bij ons ook Discoles volgen. Daarmee had ik nog een aantal jaren een showprogramma op de Nederlandse TV. Om vrij te dansen was voor veel mensen iets nieuws. Dat konden ze bij ons leren.” Jan kon ook goed tapdansen en begon met wedstrijddansen. Hij coachte een grote wedstrijdploeg in ballroom waar hij in Nederland veel prijzen mee heeft gewonnen.
In ‘94 was het de beurt aan de derde generatie: dochter Monique en zoon Ad stonden te trappelen en namen de dansschool over. Als er ooit nog iemand twijfelde of er echt dansbloed in de aderen van de Van Opstals stroomde, dan maakten Monique en Ad daar korte metten mee. Alle prijzen die er maar te halen vielen, sleepten zij naar Tilburg. Jan bleef nog een tijdje de boekhouding doen en moeder Wies draaide nog tot haar 79e wekelijks een bardienst in de zaal aan de Koestraat. Ad en Monique richtten naast de vestiging aan de Koestraat ook nog een vestiging op in Berkel-Enschot. Als koppel zijn ze vier keer Nederlands kampioen geweest in Latin en Tiendansen. Monique introduceerde nieuwe dansstijlen zoals de Swing solution en Ad introduceerde als eerste de Streetdance in NL. Inmiddels is broer Ad gestopt met dansen en bestiert hij de horecatak van de familie. De twee dans- & partycentra met 4 zalen van Van Opstal zijn namelijk ook te boeken voor feesten en partijen, met catering en alles er op en eraan. Monique jureert nu nog op de WK’s en zat een aantal jaren geleden in de jury van het TV-programma Dancing with the Stars.
Binnenkort stapt ook kleinzoon Wendell, de zoon van Monique, in de zaak. Ook hij heeft de juiste genen: zowel in de Latin als in de Hip Hop behaalde hij prijzen. Zijn vriendin is ook besmet met het dansvirus: zij zit in de wereldtop van het dansonderdeel Exhibition. Tussen al deze evenementen door wordt er ook nog met hart en ziel lesgegeven: van 2 tot 70 jaar, alles is welkom bij Van Opstal! Mocht iemand ooit denken dat een dansschool niet meer in is, dan heeft die het helemaal mis! De wil om te dansen bij mensen zal nooit verdwijnen. Bij de Van Opstals hebben inmiddels kinderen les die binnen hun familie al de vijfde generatie zijn. Het verhaal gaat verder en stopt niet!