Buitdrift

kringgroep De Ypelaar

Geen centimeter wijkt herdershond Efi van Ingrids linkerbeen. In een keurige draf waar zelfs paradepaard Bonfire jaloers op zou zijn steekt ze het trainingsveld over. Achter een coniferenhaag staat een man-met-mouw. Efi blijft blaffend voor hem staan. Pas als de man beweegt zet ze haar tanden kwispelend in de stoffen mof. Op het terrein van Kringgroep De Ypelaar leren rasechte Duitse Herders zo om te gaan met hun buitdrift. “Het zijn natuurlijk karaktervolle honden, maar dit is voor hen puur spel” zegt Ingrid. De 45 leden van de kringgroep zijn hecht, delen lief en leed. “Pas nog vormden onze honden de erewacht bij een bruiloft”.

De clubkantine en groene oefenvelden liggen net boven autoboulevard Kraaiven, richting Waalwijk. Het terrein maakt deel uit van ‘Duurzaam Energielandschap Noord’. Deze hectares links van de Midden-Brabantweg moeten fors gaan bijdragen aan een klimaatneutraal Tilburg in 2045. Meters onder het oefenveld leidt een gigantische rioolbuis afvalwater naar de grootste zuiveringsinstallatie van de stad, een paar honderd meter verderop. Miljarden bacteriën zijn daar in dienst om uit rioolslib biogas te maken. Innovatief bijeffect van stedelijk kruikengezeik: energie halen uit kritiek. Om meer tegenwind te oogsten komen er vijf windmolens. Eentje in de buurt van het hondenveld. “Die rioolbuis is ons geluk, de fundering van zo’n windmolen moet diep de grond in” vertelt Ingrid. “Ons veldje mag vast blijven”.

Over bacteriën hoef je Ingrid niets te vertellen. In het dagelijks leven doet ze in Leiden onderzoek naar zo’n beestje. Roepnaam Clostridium difficile. Qua buitdrift een klein, maar zeer gevreesd eencellig monster. De ironie – wie anders – wil dat juist haar man een paar maanden geleden overleed aan een bacteriële infectie. “Veel te jong, een vreselijk geval van domme pech bij griep” verzucht barvrouw Janet.  Een foto van hem hangt onder de uitpuilende prijzenkast. Lief boven, leed onder. De kringgroep is er eigenlijk nog een beetje stil van. “En dan zijn herdershonden én hun bazen de duurzaamste maatjes die je je kunt wensen”.

 

Deze kroniek verscheen op 21 juni 2016 in het Brabants Dagblad

Media