Honderd jaar geleden, op 31 juli 1914, werd in ons land tot mobilisatie van alle miliciens en landweermannen besloten.
Op vrijdag 25 september 1914 werd in Nederland de staat van beleg afgekondigd. De spanning van de oorlog nam toe. Het burgerlijk bestuur werd ondergeschikt aan militair bestuur. Ongetwijfeld heeft op dezelfde dag ene J. van Vloten zijn ‘plunjezak’ ingepakt om de volgende dag met de stoomtrein naar Tilburg te reizen en zich bij zijn legeronderdeel te melden.
Op zaterdag 26 september 1914 schrijft militair Jan van Vloten, vanuit Tilburg, naar zijn verloofde dat hij om kwart voor twee is aangekomen. Van Vloten vindt nog tijd om op het station in Tilburg een ansichtkaart te kopen. Een mooie kaart. Een chique kaart zelfs, met een geïmpregneerde rand als lijstje, waarop de Heuvelse kerk staat in sepiakleur. Hij schrijft naar zijn verloofde:
Tilburg, 26 september 1914
Lieve Nelly !
Om kwart voor twee hier aangekomen. Ik had een geheele tweede klasse coupé voor mij alleen. Hoe laat ik van hier naar L. op Z. ga, weet ik nog niet. Verder nog geen nieuws. Dit in haast. Aan allen de hartelijke groeten en veel liefs voor jou van je Jan.
J.G.C. van Vloten
Ads. Res. Paardenarts
Loon op Zand.
Haaks op de kaart schrijft hij nog:
In plaats van naar Loon op Zand moet ik naar Kaatsheuvel. 4.20 vertrek ik erheen met de tram.
Jan van Vloten heeft waarschijnlijk een lange treinreis achter de rug. Zijn verloofde woont in Groningen. Op het station in Tilburg is het mogelijk een drukte van vermoeide en haastige militairen. Velen zoeken met hun lotgenoten naar hun onderdeel. De krantenkiosk in de stationshal heeft het druk. Velen kopen nog snel een kaart voor thuis. Verzending is gratis voor militairen. Op het moment van schrijven weet Jan nog niet dat zijn inkwartiering zal wijzigen van Loon op Zand in Kaatsheuvel. Vlak voor het posten van de kaart schrijft hij het nog vlug op de rand van de kaart. Met potlood.
Nelly aan het thuisfront zal het, met hulp van de postdienst, op tijd weten ! Zijn kaart wordt nog vóór 4 uur gestempeld. Voordat zijn Wôllukse tram binnen een paar uur zal vertrekken.
De tram rijdt in de Gurkestraot langs textielfabrieken die later de stof voor zijn uniform zullen maken ! De fabriek van Christje Mommers, met z’n vier lagen de hoogste in Tilburg, moet indruk hebben gemaakt op Van Vloten toen hij met de tram passeerde.
Jan van Vloten zal nog in het nieuws komen. Als 1e luitenant en later als kapitein paardenarts. Jan werd dr. J.G.C. van Vloten na een promotie op de universiteit van Utrecht in latere jaren. Delen van zijn militaire uniform, waaronder zijn pet, zijn op deze universiteit bewaard gebleven.
In september 1914 is de Eerste wereldoorlog amper twee maanden oud. De mobilisatie is nog in volle gang. Of Jan, bij wijze van oefening, loopgraven in de duinen heeft gegraven is vrijwel uitgesloten. Paardenartsen hadden ongetwijfeld andere dingen te doen in een omgeving waar paardentractie voor vervoer van militair materieel hoofdzaak was.
26 september 1914. De Grote Oorlog is een paar maanden oud. De ‘TILBURGSCHE COURANT’ meldde op deze zaterdag dat de Duitse troepen in België veel tegenstand ontmoeten. En ook dat in de omgeving van Ninove (tussen Brussel en Gent): “een Engelsche vlieger jacht gemaakt heeft op een Duitsche Taube en op zeer groote hoogte heeft neergeschoten. De vlieger werd gedood….” en dat “een Zeppelin bommen wierp op Oostende….”.
De kersverse Groote Oorlog ligt niet ver van Tilburg én Kaatsheuvel de nieuwe legerplaats van Van Vloten.