- Geboortedatum: 00-00-1932
- Sterfdatum: 00-00-1987
Dit artikel is een (bewerking van een) hoofdstuk uit het gloednieuwe boek ‘Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek'.
Hanneke Dirven werd in 1932 in Groningen geboren, waar zij op jeugdige leef-tijd in contact kwam met de bekende - latere Edisonwinnaar - Roelof Stalknecht. Incidenteel trad zij met deze pianist op. Een groot deel van haar korte leven - zij overleed op 55-jarige leeftijd - woonde zij in Tilburg. Ze was een echte jazzzangeres, met een breed en veelzijdig repertoire, een warme stem en veel gevoel voor swing.
Hanneke Dirven trad vaak op met The Wooltown Jazzband. Maar zij zong ook bij The South Jazzband en andere dixielandorkesten, want deze muziekstijl had haar voorkeur. In 1983 startte zij samen met haar man George op de hoek Willem II-straat/Telegraafstraat jazzclub Jazzcorner.
Hanneke Dirven was een jazzvrouw zonder allures, altijd vriendelijk en opge-wekt. Haar passie voor de muziek maakte, dat zij er plichtgetrouw en professioneel mee bezig was. Regelmatig stond ze op de podia van café De Hemel in Hilvarenbeek en Boerderij Denissen in Berkel Enschot.
Hanneke Dirven is te beluisteren op de lp '10 jaar Jazz Meeting Tilburg' en op diverse singles, waaronder de bekende opname van het Willem II-lied, samen met The Wooltown Jazzband. Maar we kennen haar ook van de dixielanduitvoering van ‘The Most Beautiful Town', samen met Manus Wayers en The Blue Jug Town Jazz Band. Maar vooral van ‘Schôon is mèn Tilburg'.De woorden en muziek zijn van frater Philotheüs:
Tilburg met zijn vele kerken
En fabrieken bovenal
Tilburg met zijn Roomse fierheid .
Tilburg, Tilburg, bovenal!
Schoon is mijn Tilburg, de stad van mijn dromen
Heerlijk omkroond door zijn hei en zijn bos
Prachtige dreven met krachtige bomen
Spiegelende vennen, omzoomd door het bos
Rijk is mijn Tilburg, aan liefde en vroomheid
Huislijk genoegen en landelijke vree
Rijk is mijn Tilburg, aan geestelijke schoonheid
Rijk ook aan kinderen, de Spes Patriae
Groot is mijn Tilburg om mannen en vrouwen
Ver in de wereld, bekend en beroemd
Zo blijve Tilburg zijn naam steeds behouden
Tilburg wordt immer met ere benoemd.
Bij het ten doop houden van dit plaatje in de Falstaffkelder van de Stadsschouw-burg kreeg Hanneke Dirven spontane vocale assistentie van de Tilburgse burgemeester H. Letschert. Hij zong uit volle borst mee met The Blue Jug Town Jazzband, een samenraapsel van muzikanten uit diverse Tilburgse orkesten. De groep was speciaal voor de Jazz Meeting opgericht.
Hanneke Dirven overleed in 1987.