Thank you liberator!

  • Datering van het voorwerp: 1994

Tijdens Open Monumentendag 2007 ontmoeten we een bijzondere gast in het Paleis-Raadhuis: een heer op leeftijd, in volledig Schots ornaat, behangen met medailles. Zijn vrouw en Tilburger Leon Timmermans (Oranjecomité) vergezellen hem.

De 86-jarige Schot John Stott heeft bloemen meegebracht. Deze zijn bestemd voor het monument van de 15th Scottish Division. Voordat John een ode uitbrengt aan zijn gesneuvelde ‘comrades' én aan Tilburg, speldt hij nóg een medaille op zijn jas.

I was a soldier in 15th Scottish Division
who helped to get you back your freedom.
So I honour my comrades who did not make it back home.
I did and now 86 years on.

They shall not grow old as we that are left grow old.
Age shall not weary them or the years condem.
At the going down of the sun and in the morning we will remember them.
We will remember them.

63 years have gone by this month yet we stand to remember.
It still makes us cry.
Your lovely city has grown for sure much different from ‘44.
When my mind goes back to fox holes and shells.
The graves of our fallen are treated with care.
The Dutch are folk whom one can depend.

We will forever remember them.

Tot zienst.'

Tilburg werd op 27 oktober 1944 bevrijd door de 15th Scottish Division. De stad wilde hen ceremonieel bedanken, maar nog voordat deze plechtigheid zou beginnen, moesten de bevrijders door naar Liessel en Meijel om ook daar de Duitsers te verslaan. Nadat ook deze plaatsen waren bevrijd, kwamen de veelal jonge soldaten terug naar Tilburg om eindelijk tot rust te komen. Sinds hun aankomst in Normandië op 17 juni 1944 (‘D-Day + eleven') had de 15th Scottish Division immers geen rust meer gehad.

Een Brits en een Nederlands officier trokken langs de Tilburgse huizen om eten en onderdak voor maar liefst 5000 Schotse soldatenjongens. Met een krijtje schreven de officieren op de deur hoeveel slaapplaatsen elke Tilburger kon bieden. De Schotten werden warm onthaald met eten en drinken, een bed en een ‘thuis'gevoel. John is de Tilburgers nog steeds dankbaar daarvoor. ‘Kijk, het feit dat jullie hier zitten en naar me luisteren, geeft aan dat jullie respect tonen en ons nog steeds waarderen'. John wilde daarom graag nog één keer naar Tilburg. Gezien zijn hoge leeftijd denkt hij dat het de laatste keer zal zijn.

Wanneer John opstaat voor zijn allerlaatste bezoek aan het monument, komt een jonge Tilburger naar hem toe. ‘You are one of our liberators!' John kijkt verrast op en knikt.
‘Thank you liberator, thank you very much!'

Foto's: Jan Stads

Tilburg Wiki:

Media