In de “Sixties”: Gouden handel

  • Datering van de gebeurtenis: The Sixties

In deze serie neem ik u mee naar de jaren zestig, het decor is dit keer het gemeentelijk slachthuis. Wij kwamen hier vanuit Theresia voor totaal verschillende doelen. Eén daarvan was de wekelijks automarkt.

Mijn oudere broers waren al vroeg geïnteresseerd in alles wat reed. De familie auto was inmiddels gedegradeerd tot oud ijzer. Gezamenlijk gingen ze op de fiets naar de automarkt bij het gemeentelijk slachthuis.

De automarkt had al jaren geen goede naam meer. We schetsen voor u het ontstaan van deze markt in de jaren dertig. Op 13 december 1937 werd met veel vertoon de automarkt geopend op het Piusplein. De initiator was de uitbater van café Oud Holland aan dit plein. De raadleden en L.G. de Wijs van "Tilburg Vooruit" waren van de partij. Zij hadden hoge verwachting van dit initiatief. De organisatie kon rekenen op hun volle medewerking. De raadsleden en politie werden in de loop van de jaren vijftig minder enthousiast. Er werd meer verkocht dan de auto's alleen. Er werden o.a. spullen verkocht die "gevonden waren", of spontaan uit een vrachtwagen gevallen waren. Op de hoogtij dagen was het een drukte van belang op het Piusplein. Er wisselde enkele honderden auto's van eigenaar. Er werden vele proefritten gemaakt. Dat de omwonenden van het Piusplein met dit alles niet blij waren, laat zich raden. In 1947 had mr. G. Kneepkens (officier van justitie) al een eind willen maken aan deze overlast en het crimineel handelen. Tenslotte is de markt verplaatst naar het terrein bij het gemeentelijke slachthuis.

Op deze nieuwe locatie ontmoeten wij de broers midden jaren zestig. Beide zijn het fietsen beu en overleggen of ze geen auto zullen aanschaffen. Het besluit is snel genomen. Met een "kennersblik" bekijken zij de aangeboden handel. Tenslotte valt hun keus op een leger groene Opel Olympia. Voor honderd gulden (iets meer dan vijfenveertig euri) worden zij de eigenaar van hun eerste auto. Volgens de handelaar een lotje uit de loterij, eigenlijk te goedkoop, maar vooruit maar. De fietsen gaan in de kofferbak en de oudste neemt plaats achter het stuur. Trots als een pauw melden zij hun aankoop aan hun vader. Deze is minder enthousiast en wijst op het feit dat de auto voor de deur blijft zolang de broers geen rijbewijs hebben. Tijdens de proefrit constateert pa dat de auto redelijk rijdt, doch dat het remmen een probleem vormt. De broers hadden er niets van gemerkt. Pa zorgt dat de auto verzekerd is en dat de wegenbelasting betaald wordt en rijdt zelf in de auto tot de broers een rijbewijs hebben. Uiteraard nadat een bekende de grootste mankementen heeft verholpen. Anno 2007 zou de auto naar alle waarschijnlijk niet door de APK keuring gekomen zijn. Dat de broers regelmatig oefenden met hun auto bleef voor hun vader in nevelen gehuld. Enkele maanden later verkopen de broers hun auto aan hun vader, ze maken zelfs nog winst. Dit smaakt naar meer en de broers gaan lopend, nu vergezeld van hun jongere broer, naar de automarkt en kopen weer een Opel, nu een Rekord, deze wordt binnen week met winst door verkocht. De broers merkten dat het leuke manier is om bij te verdienen. Het is geen kunst om één of meer tientjes te verdienen door een auto goed te laten poetsen (door de jongere broer) en zelf een beetje op te knappen. Al snel kennen zij de trucs om een lekke radiator snel te herstellen en de motor minder lawaai te laten maken. Zo komen zij de jaren zestig door in bezit van een extra zakcentje en genieten met volle teugen van al het moois het leven te bieden heeft. De interesse voor alles wat rijdt blijft, maar de wilde haren verliezen de broers in de loop van de jaren.

Rien van der Heijden

Afbeelding 1: de automarkt op het Piusplein
Afbeelding 2: Oud Holland van de toemalige exploitaten Bierens.

De redactie is opzoek naar foto's van de automarkt o.a bij het slachthuis.

Deze serie bestaat uit:
Bloederig verhaal uit "the sixties"
Honden in de zestiger jaren
Hondenmenu in de "Sixties"
In de "Sixties": "Gouden handel"

© Advisotheek Holding BV ®

Media