Eerste steen Wilhelminapark 13A

  • Datering van het voorwerp: 1911

Tom Cuijpers en Angela Stoop, studenten Fontys Hogescholen Mens en Maatschappij, onderzochten ‘eerste stenen’ aan het Wilhelminapark.

'Op advies van meneer Maes (nr. 19A) zochten wij de heer Jacques Schuurkes op in zijn huis aan het Wilhelminapark 13a. In dit pand bleek zich nog een vijfde eerste steen te bevinden die wij niet op onze onderzoekslijst hadden meegekregen, maar die daar wel uitstekend paste. Wij belden aan en na een klein poosje te wachten werd de deur opengedaan. We werden gastvrij ontvangen en ons vooropgezet interview werd dan ook intensief gebruikt. Op alle vragen had Schuurkes een uitgebreid antwoord. Hij had al een eigen onderzoek opgestart en was dus al vele informatie tegengekomen die ons onderzoek verder kon uitbreiden. Zijn woning was gebouwd door Nicolaas Bernard Pessers, die tevens in die tijd de rijkste inwoner van Tilburg was. Hij bezat een leerlooierij op het terrein waar zich nu de Rooij Pannen bevinden. Dit ligt aan de IJskelderstraat en de Tongerlose Hoefstraat. Terugkomend aan het Wilhelminapark en zoals al eerder opgemerkt bestond het Wilhelminapark uit fabrikanten en deze gemeenschapszin zorgde dan in het park voor een ware kliek. Met elkaar trok men op en men kende elkaar vanuit de zakenwereld. Frappant aan dit verhaal is dat Nicolaas Bernard Pessers met zijn leerlooierij en daardoor met zijn welvarend inkomen ook wel “De Gouden Bult”genoemd werd in het Tilburgse. Schuurkes had namelijk de kleinzoon van Pessers te gast gehad die vertelde dat Pessers dus een bijnaam kreeg in de tijd dat Pessers nog aan het Wilhelminapark woonde. Schuurkes liet ons ook een blauwdruk van het pand zien. We kregen hierna een kopie van de blauwdruk. Hij had de blauwdruk namelijk op zijn bruiloftsuitnodiging gezet en we mochten deze meenemen. De originele blauwdruk hebben we gefotografeerd, net zoals al het fotomateriaal dat we konden gebruiken.
Met deze extra informatie, die wij zelf hebben opgedaan kunnen we dus een alomvattend geheel schrijven van Wilhelminapark 13a. Thans is de woning aan het Wilhelminapark 13 verdeeld in een boven- en benedenwoning. Bovenin woonde mevrouw Mommers, die contacten had binnen de fabrikantenwereld waar Schuurkes veel van zijn informatie verzameld heeft. Schuurkes vermeldde tevens dat het pand 13a een rijksmonument is. Nadat wij zelf binnen waren geweest en de typische vroege 20e eeuw architectuur hadden gezien konden wij dit ook zeker begrijpen'.

Media