Gepubliceerd 11-07-2013 15:40 Driekoningen optocht

Mijn vader heeft vroeger meegedaan in de driekoningen optocht door Tilburg, dit zal in de jaren 50 zijn geweest. Hij heeft toen op een kameel gereden.

Mijn moeder vertelde mij dat hij de dag erop niet meer kon zitten vanwege de pijn.

Nu heb ik een vraag: Wie kan mij nog meer vertellen over die optochten en of ik nog aan krantenknipsels en foto's kan komen.

Mijn ouders leven helaas niet meer, maar ben met een stamboom bezig en zou het leuk vinden om deze gegevens erbij te vermelden

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Driekoningen

  •   liesbeth
  •   3    0    0 

Reacties

Dennis Dekker schreef op 31-10-2013 21:20
Hallo Liesbeth,

In het geval je het nog niet gezien had, Louis heeft als antwoord op jouw vraag een verhaal geschreven: http://www.geheugenvantilburg.nl/verhalen/lees/14311/een-kameel-de-heuvelstraat

Groet,
Dennis

willemijn schreef op 14-01-2014 17:36
Hallo Liesbeth,

Als kind ging ik in de jaren 50 met mijn ouders op 6 januari naar de Driekoningenoptocht kiijken. Op de Heuvel stond een grote kerststal, ter hoogte van de kerk en vlakbij de grote lindenboom. De optocht was voor een kind heel indrukwekkend. Tilburg had in die tijd nog een dierentuin en de dierentuin leende kamelen (en mogelijk ook andere dieren) uit aan de optocht. Het was een indrukwekkend gezicht die drie koningen op een kameel op de Heuvel te zien aankomen. Zij stegen af en brachten dan hun offergaven aan het kindje in de kribbe. Het was altijd al donker als de optocht plaatsvond.
De optocht was in mijn (kinderogen) ook groot, meer dan de kamelen en de drie koningen.

Wij kinderen waren dan al langs de deuren geweest, verkleed als Melchior, Balthasar of Caspar. We gingen met lampionnen (met een kaarsje) en zongen en verwachten natuurlijk dan iets van snoep of geld bij de huizen waar we aanbelden. Je moet je indenken, het was na de oorlog, de geboortegolf speelde toen mee en het krioelde van de groepjes kinderen die driekoningen gingen zingen. Meestal droeg een van de 'koningen' dan een stok waarin bovenin een ster was bevestigd. Een andere koning was verantwoordelijk voor de lampion en de derde droeg het kistje met 'offergaven' , dat wil zeggen het ontvangen snoep.

groet,
Willemijn

mieke scheffers schreef op 25-06-2015 23:56
Dag Liesbeth, op Youtube vond ik dit filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=1fbKG_-sRiM
met op 9.07 een driekoningen optocht in tilburg.
Succes!, Mieke


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.