Gepubliceerd 20-05-2009 22:01 Een wandeling door Tilburg, vruuger en nu

  • Datering van de gebeurtenis: 1950 - 1960 - 2009

 

Gistermiddag was ik in de gelegenheid, voor het eerst in bijna 50 jaar, een wat uitgebreidere wandeling door (het centrum van) Tilburg te maken. Ik ben namelijk begin 1960 vanwege mijn werk uit Tilburg vertrokken en ben er sindsdien eigenlijk alleen nog maar op bezoek geweest bij gelegenheden zoals verjaardagen, begrafenissen van familieleden en wat dies meer zij.

Zodoende ben ik tussendoor nog wel eens in de buurt van de Hasseltse kapel geweest, de Goirkestraat, de Korvelseweg, het Wilhelminapark, den Besterd en natuurlijk in de wijk waarin ik geboren ben, de Theresiawijk. Geen onaangename hernieuwde kennismakingen steeds! Maar verder (vergeef me mijn naïeviteit) bestond Tilburg tot vorige week in mijn herinnering (grotendeels) dus nog zoals het was in de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Tilburg was vroeger natuurlijk een echte arbeiders-stad met (veel) relatief arme mensen, met een 'hoop' fabrieken, kerken en kloosters enz. Het was natuurlijk ook nooit een echte stad, laten we eerlijk wezen (het gezegde "de schônste stad van't laand" ten spijt), maar meer een samenraapsel van oude woonkernen, die geleidelijkaan tegen elkaar-aan waren gegroeid.

Maar intussen, ik lees ook de krant, is Tilburg natuurlijk veel welvarender geworden, een onderwijsstad enzovoorts, dus dacht ik gisteren, kom, laat ik eens gaan kijken hoe de Heuvel en omgeving er tegenwoordig uit zien. En, wat denkt u wat ik allemaal tegen kwam en ...... dacht?

Moet ik het u echt vertellen? Natuurlijk, ik weet het, tijden veranderen, smaken verschillen en er wonen intussen natuurlijk ook weer heel veel nieuwe (jonge) Tilburgers in de stad, die nog een hele toekomst voor zich hebben. Maar is er (ook) wel eens aan (oudere) Tilburgers gevraagd, wat zij van al die veranderingen echt vonden? Zoals binnenkort, zo zag ik, dat er een referendum komt (hille-mall wel of hille-mall nie?), prima!

Tilburg is intussen een rijke stad geworden met veel meer mogelijkheden dan vroeger. Maar wie heeft die veranderingen eigenlijk allemaal bedacht resp. goedgevonden? Het zal wel aan mijzelf liggen maar u mag het gerust weten, ik ging helemaal gedesillusioneerd weer terug naar de boerencamping in d'n Biezenmortel, waar we tijdelijk verbleven. Wat jammer nou, het had zo mooi kunnen zijn, dacht ik gisteravond nog.

Wie van de lezers resp. deelnemers aan "Het Geheugen van Tilburg" montert mij wat op en beschrijft een route die ik een volgende keer 'moet nemen', om me meer terug te kunnen wanen in het 'Tilburg van toen' ? Op voorhand hartelijk dank, mede namens nog meer 'oudere Tilburgers', denk ik.

 

Louis Sparidans, Grave

 

Afbeeldingen: de Hasseltse kapel, het Wilhelminapark en het standbeeld van Willem II, aan de hand van eigen opnamen.

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: wandelen wandeling

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.