Attractie Tilburgsch Natuur Dierenpark & Efteling

  • Datering van de gebeurtenis: 1946 & 1969

In een advertentie die Tilburgsch Natuur Dierenpark plaatste (augustus 1946), verkondigde zij steeds door te gaan bezoekers iets nieuws te brengen.
Vanaf heden brengen wij in de speeltuin het wonder der techniek,
De Babytrein
van den Heer Schoenmakers.
Attractie voor groot en klein.
Zie afbeelding 1.

30 augustus 1946 was tevens een artikel aan ‘The Little One' van mijn opa, Antoon Schoenmakers, gewijd.
De kop van het artikel luidde: EEN ECHTE „TUFTUF" en nog geen meter hoog.

Daaronder de volgende tekst:
Schril piept het stoomfluitje en furieus stampend gaat het locomotiefje door de bocht. Het heele treintje, met kinderen en al, zou vlot onder een normaal paard door kunnen rijden en wij stellen ons voor, dat dit met eenige laatdunkendheid dezen kleinen concurrent zou bezien.
Hoogte tot den top van de pijp, 60 cm., lengte 80 cm. spoorbreedte 16 cm. dat zijn de afmetingen van de kleinste locomotief die in Nederland gebruikt wordt voor personenvervoer: één volwassenen en acht à tien kinderen ineens. Het is grappig dit kleine machientje met een sleep van drie wagentjes over het smalle baantje te zien tuffen.
De heer A. Schoenmakers, Goirkestraat 126 te Tilburg, van beroep koperslager, die „The little one" in den vrijen tijd van een tiental jaren bouwde, speelt, zittend op de watertank, voor „meester" en stoker tegelijkertijd.
Het treintje is een der attracties van het Dierenpark te Tilburg, het eenige van het Zuiden. Wel zijn daar nog leeuwen en bisons, bruine beren en ijsberen, apen, wolven, wilde varkens, lama's allerlei vogels en zeeleeuwen te zien, en waschberen, vossen en nog allerlei, maar toch heeft de levende have door den oorlog wel zooveel geleden, dat dit treintje een zeer welkome aanvulling is.
En de kinderen zijn er gek op!
De heer Schoenmakers heeft een nog kleinere locomotief gebouwd die in staat is een volwassen persoon te trekken.
U ziet hierbij een foto van „The little one" van dichtbij en een met den constructeur, waarop u tevens de afmetingen kunt vergelijken.
Zie afbeelding 2.

Doordat in het artikel voor zijn locomotief de aanduiding ‘Tuftuf' werd gebruikt is later waarschijnlijk het misverstand ontstaan dat de hobby van mijn opa en mijn vader de bijnaam van mijn overgrootvader creëerde.
(zie evt. ook het artikel op deze site ‘Willem Schoenmakers, alias Willeke Tuf')

Mijn vader ging regelmatig mee als er gereden werd. Dat hij dan niet alleen de trein bereed, bewijst afbeelding 3: Leo Schoenmakers op paardje ‘Corrie' in het Tilburgsch Natuur Dierenpark.
Hoe lang mijn opa in het Tilburgsch Natuur Dierenpark als attractie met ‘The Little One' heeft gereden is niet meer bekend.

Dankzij de medewerking van mijn opa en andere ‘spoorvrienden' was een dergelijke attractie jaren later ook in Natuurpark „De Efteling" mogelijk.
Zaterdag 29 maart 1969 werd het ‘Mini Stoomtrein trajekt no. 1' in de Efteling opengesteld.
Zie afbeelding 4 t/m 6
Vervolgens reed mijn opa regelmatig met deze Mini Stoomtrein door de Efteling. De loc droeg de naam ‘Aagje'.
Zie afbeeldingen 7 t/m 11: Antoon Schoenmakers met Aagje
Mijn vader, Leo Schoenmakers, heeft eveneens met de Mini Stoomtrein door de Efteling gereden.

Tilburg Wiki: