Gepubliceerd 09-01-2007 18:17 Sensatie in Tilburg!

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren '30

‘Er was brand op de Heuvel, waar nu de Korte Heuvel is. Vroeger liep de Heuvel door tot aan de Josephstraat’. Als ‘snotneus’ was de Tilburger Henk Nijkamp zoals velen, tuk op brand. ‘Zodra het ergens fikte, ging dat als een lopend vuurtje rond. Van deur tot deur werd er verteld waar er brand was’.

Op een nacht, ‘ja, vroeger was het om 11.00 uur al midden in de nacht’ was er brand op de Heuvel. Met zijn vader en zijn oudere broer Piet, snelde de 9-jarige Henk van het Korvel naar de rampplaats. ‘Het was er hartstikke druk. Op een gegeven moment zagen we die man met een van zijn kinderen op het balkon staan. Hij moest eigenlijk springen. De brandweer stond al klaar met een vangnet, maar die man ging terug naar binnen om zijn vouw, het andere kind en het dienstmeisje te halen. Toen hij binnen was, stortte de gang in. Het hele gezin en het dienstmeisje kwamen om in de brand. De brandweer en priester gingen naar binnen, alwaar ze het gezin vonden in die gang. We hebben daar een uur of anderhalf staan kijken. Toen gingen we weer op huis aan.’

Een andere sensatie die Henk zich nog herinnert is het overvliegen van zeppelin de Hindenburg. ‘Het was in de jaren ’30. We gingen boven bij de slaapkamer staan om hiernaar te kijken. Het was, denk ik ’s avonds, want de zeppelin was prachtig verlicht. Die Hindenburg is toen ook in Amerika in brand gevlogen. Het was het onderwerp van de dag.’

Henk Nijkamp werd geboren in 1923 in de Heikestraat. Later verhuisde hij naar het Korvel. Zijn schooljaren bracht hij door op Broekhoven I en de St. Aloijsiusschool in de Capucijnenstraat. Toen hij in 1950 trouwde, ging hij weg uit het Korvel en vestigde zich in Rosmolen II. Daar woonde hij bijna 50 jaar. Nu (2007) verblijft hij in een aanleunwoning bij Zorgcentrum Padua.

Henk begon op zijn 14e te werken bij Lowieke van den Berg op de weverij. Hij heeft bij (te)veel wisselende werkgevers gewerkt. ‘Hoewel ik 51 jaar gewerkt heb, heb ik nog nooit een vet-leren medaille gehad’.

Afb. 1 en 2. beide afkomstig uit collectie Beeldonline, Regionaal Archief Tilburg.nl. Afb. 1 betreft een brand op de Heuvel, waarbij Fam. Roelen om het leven kwam.

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: luchtvaart vervoer vervoermiddelen vliegen zeppelin

  •   Petra Robben
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.