Het TextielMuseum exposeert collectiestukken van de textielfabriek AaBe als ‘Een sterk merk’. Dat blijkt niet alleen uit de collectieve herinnering die de Tilburgers hieraan hebben. Ook in de (Tilburgse) voetbalvereniging Willem II was de familie Van den Bergh flink vertegenwoordigd. Frank van Kruisselbergen, directeur Bedrijfsvoering van Stichting Mommerskwartier, waartoe het TextielMuseum behoort, beschikt nog over nog een uniek gedenkboek dat in 1936 werd uitgegeven bij het veertigjarig jubileum van Willem II. Kijken we voor in het boek naar de leden van de diverse comités, dan zien we daar enkele namen Van den Bergh. Zo staan bij het erecomité de namen F. B. v.d. Bergh en F. Adolf L. v. d. Bergh. Bij de ereleden zien we Beb van den Bergh. Deze laatste zal een aantal jaren verbonden blijven.
Verderop in het gedenkboek lezen we over het allereerste elftal van ‘Tilburgia’, de voorloper van ‘Willem II’. In dat elftal staat als enige Van den Bergh, Harrie opgesteld. Maar in 1896 volgen er meer opstellingen, want ‘wijzigingen waren aan de orde van de dag’. Nog vóór 1897 verlopen was, waren er alweer enkele elftallen samengesteld. Op 11 november van dat jaar resulteerde het in een ‘Van den Bergh-elftal’ met maar liefst vijf van de elf Van den Berghs. Ook in het bestuur waren zij goed vertegenwoordigd: de ene als ‘President’ en een andere als ‘Penningmeester’.
In de eerste jaren van Willem II, in het Gedenkboek het ‘Stenen Tijdperk’ genoemd, speelden de Van den Berghs op bestuurlijk én op financieel gebied een belangrijke rol. Eveneens daterend uit datzelfde tijdperk is een foto van een voetbalteam uit 1902 – 1903. Daarop staan de heren W. en B. van den Bergh. Deze twee namen zien we in een latere periode ‘De Opbouw’ weer terug. Ditmaal staan ze op een foto uit 1905 waarbij overigens het tenue al meer lijkt op het huidige, namelijk met verticale strepen. In 1912 staat er nog maar één Van den Bergh opgesteld: Beb. Aan het eind van het ‘Gouden Tijdvak’ waarin de gloriejaren besproken worden, wordt een dank uitgesproken aan allen die de naam van Willem II mede hoog hielden. Het zijn vooral de vijf bestuursleden die vanaf 1906 vrijwel onophoudelijk de vereniging hebben geleid. In 1919 viel deze combinatie uiteen, ‘maar hun namen en daden zullen door de Willem II-ers door alle tijden heen met ere worden genoemd en vermeld.’