- Datering van de gebeurtenis: Van 1893 tot heden
Eerder schreef ik over het ontstaan van de ‘Wijnhandel J.A. Verbunt'. Hierna het vervolg.
Toen oprichter J.A. Verbunt namelijk op 24 mei 1878 overleed hadden zijn zonen Frans, Bernard, Stanislaus en Henri reeds hun plaats in het bedrijf ingenomen. Redenen van economische aard en verschil van zakeninzicht deden in 1893 ieder hun weg gaan.
Het bedrijf brak in tweeën. De oudste zoon, Frans, stichtte een nieuw bedrijf "Frans Verbunt & Co.", Henri begon een speciale miswijnhandel, annex kunst- en paramenten (katholieke liturgische voorwerpen van textiel) onder de naam ‘H. Verbunt-van Dijk' en Stanislaus en Bernard bleven in het moederbedrijf.
In 1909 besloot Stanislaus zich uit de zaak terug te trekken en bleef Bernard alleen als enige eigenaar van de Fa. J.A. Verbunt over. Zijn zonen Eduard, Emile en Jan-Karel Verbunt namen het bedrijf in 1939 van hun vader over en brachten met noeste ijver het bedrijf naar nog grotere hoogte. In 1937 kwam de Fa. H. Verbunt-van Dijk, waarvan Emile beherend vennoot was, terug in de Fa. J.A. Verbunt.
In 1944 bestond het bedrijf 100 jaar, maar redenen voor een feest waren er niet vanwege de oorlogsomstandigheden. In 1948 werd evenwel het honderdjarig bestaan alsnog op grootse wijze herdacht.
De naoorlogse grote groei van de wijnmarkt bracht de twee bedrijven in 1967 weer bij elkaar. Frans Verbunt & Co. en J.A. Verbunt werden weer één. In 1970 werd de aloude vestiging aan de Langestraat verruild voor een pand aan de Goirke-Kanaaldijk. Zulks betekende evenwel niet het eind van de veranderingen, want in 1971 werd Verbunt overgenomen door Douwe Egberts (DE).
In 1976 vestigde de ‘DE-Drankengroep Verbunt' zich aan de Jac. van Vollenhovenstraat en in 1986 nam ‘United Distillers' Verbunt het weer van Douwe Egberts over. De laatste Verbunt, Frans C.H. jr. kocht samen met Jan de Kock namelijk het bedrijf weer terug. De management buy-out lukte dankzij de medewerking van United Distillers.
Verbunt vestigde zich in een monumentaal pand aan de Tilburgse Heuvelring en de voorraad van zeshonderdduizend flessen ging over naar een nieuwe, geklimatiseerde opslagruimte van de Fa. van Hooijen in Goirle. Er sneuvelden bij de enorme verhuizing maar zeven flessen. In 1994 vierde Verbunt haar 150 jarig bestaan.
Nadat de firma terug was in familiehanden is de naam gewijzigd in "Verbunt Wijnkopers".
Hiernaast nog een afbeelding van de oorspronkelijke oprichter, te weten Joseph Antonius Verbunt. Voorts als afbeelding 2 een foto met al het personeel bij de verlate viering van het 100-jarig bestaan in 1948. Wie herkent er nog een van zijn ouders of ooms of tantes op?
Bron: wijnfreak.nl