- Datering van de gebeurtenis: Jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw
Oktobermaand - wijnmaand.
Onlangs ben ik verhuisd. Da's niks bijzonders, zult u denken en dat is terecht.
Toch betekende het voor mij heel veel. In ons oude huis, waar we 28 jaar met veel liefde en plezier hebben gewoond, beschikten we namelijk over een heuse wijnkelder.
Hij was (bijna) te groot want we konden er met gemak een zes- tot zevenhonderd flessen in opslaan, waarvan er de laatste jaren nog ongeveer een 250 tot 300 lagen ‘te liggen'. En dat, terwijl ik al enkele jaren geen wijn meer drink. Ook mijn echtgenote kon het evenwel niet meer ‘bijbenen'.
Een kleine honderdtal flessen dateerde nog uit de vorige eeuw, waaronder zelfs nog jaargangen uit de jaren zestig en zeventig, welke nog afkomstig waren van vroegere bekende Tilburgse wijnhandelaren, zoals J.A. Verbunt (Joseph Antonius), André Kerstens en Louis Bogaers.
Tilburg had in mijn jeugd een ‘naam' op het gebied van wijnen. Misschien wel door de rijke aanwezigheid van zovele pastoors die gewend waren om elke ochtend tijdens de mis een flinke slok te nemen. Maar ook de vele fabrikanten zijn er waarschijnlijk ‘niet vies' van geweest.
Ik heb intussen mijn grootste hoeveelheid flessen moeten opruimen, Neven en nichten en kinderen van onze vrienden wilden maar wat graag een fles uit hun geboortejaar of hun trouwjaar. Met het stof van tientallen jaren nog op het etiket.
Niet zozeer om te drinken, dan wel ter herinnering aan een ook voor (sommigen van) hen reeds lang vervlogen tijd.
Op BeeldOnline van het RAT trof ik nog een aantal foto's aan uit vroegere (Tilburgse) tijden, waarvan ik er een aantal hiernaast plaats.
Verbunt zat indertijd nog aan de Langestraat, Kerstens aan de Spoorlaan en Bogaers aan de Poststraat.
Ook een leuk etiket, ofschoon niet van wijn maar van een bekende fles ‘Boerenmeisjes' uitgebracht door wijnhandel de ‘Wed. P.J. Knegtel' uit de Heuvelstraat, wil ik u niet onthouden.