Op zijn paasbest

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950


Morgen is het Pasen. Bent u dan ook weer ‘op z'n paasbest' gekleed?

Vroeger, in mijn jeugd, rond 1950, was dit geen vraag. Iedereen vond het normaal dat je op Eerste Paasdag gekleed ging ‘om door een ringetje te halen'.

Pasen werd geassocieerd met het voorjaar, het begin van de lente en zoals het gebruikelijk was om tijdens de daaraan voorafgaande vastentijd ‘grote schoonmaak' te houden (letterlijk: het hele huis werd van onder tot boven schoongemaakt) zo staken de meeste Tilburgers zich met Pasen (als het maar ‘effe kon') ook qua kleding in het nieuw.

Tilburgers konden in die tijd (vanwege hun textielindustrie) allemaal wel goedkoop aan ‘een lapke stof' komen en het ‘barstte' in Tilburg van de kleermakers en coupeuses, dus .... het was ook allemaal nog redelijk betaalbaar, althans voor de meeste Tilburgers.

Met Pasen was je op z'n mooist gekleed! Het begrip ‘rokjesdag' bestond nog niet, want alle vrouwen en meisjes droegen in die jaren (en dan ook nog elke dag) een jurk of een rok.

Iedereen wilde er met Pasen ‘piekfijn' uitzien, met de mooiste ‘zondagse kleren' aan, zo noemde men dat. Op afb. 4 sta ik zelf ‘op z'n paasbest' toen ik negen jaar oud was, zo'n 65 jaar geleden.

Ergens op internet vond ik nog bijgaande (oude) advertentie van C & A uit die jaren, speciaal gericht op Pasen. Klik er maar eens op, dan kun je zien dat er zelfs voor de allerkleinsten nog een nieuw jurkje te koop was (‘leuk gegarneerd') voor ƒ 3,95 of voor oudere meisjes het dubbele, te weten ƒ 7,90.

Ik durf de prijzen (bijna) niet om te rekenen in euro's, dat doet u wel .....

En dan te weten dat deze kleding destijds nog ‘gewoon' in Nederland werd vervaardigd. Niks, uit China, de Filippijnen of uit Bangladesh, zoals veelal tegenwoordig.

Een opmerkelijk initiatief lees ik zojuist op de site van het Brabants Dagblad online:

‘Cliënten van de Voedselbank konden vrijdag terecht bij winkel Bacio in de Heuvelpoort om nieuwe kleding uit te zoeken voor het paasweekend. Het initiatief komt van Lieke van Beers, eigenaresse van de winkel.'

Het begrip ‘op z'n paasbest' bestaat dus nog steeds in Tilburg! Hulde aan Lieke van Beers!

Louis Sparidans

Media