Goede Vrijdag en Pasen

  • Datering van de gebeurtenis: 2011

Een Modern Paasverhaal anno 2011

‘Heb je ook zin in de Paasdagen ? Lekker vrij, uitgebreid brunchen met familie of vrienden en de jaarlijkse zoektocht naar eieren in de tuin ? Maar Pasen is meer. Pasen gaat over de dood en opstanding van Jesus. Dit eeuwenoude, krachtige verhaal zette ooit de wereld op zijn kop en inspireert nog steeds miljoenen christenen ‘, zo schrijft PKN (Protestantse Kerk Nederland) in een paginagrote advertentie in het gratis dagblad Metro.

Daarmee heeft PKN een groot bereik onder jongeren en dat is hun bedoeling. En die jongeren willen ze bereiken met het Moderne Paasverhaal, The Passion. Samen met de RK Kerk, het Nederlands Bijbelgenootschap en de omroepen RKK en EO was er in Gouda een wervelende voorstelling (show ?) met bekende artiesten, zoals Do (Maria-rol), Frank Lammers (Judas-rol) en Syb van der Poel (Jesus-rol).

In Tilburg wordt ook in steeds minder kerken het Passieverhaal uitgebeeld zoals tot ver in de jaren 50 en 60 van de 20ste eeuw gebruikelijk was. Op scholen, in patronaten, in kerken. De Kruisweg bidden op vrijdagmiddag Goede Vrijdag om 15.00 uur was jarenlang een echte traditie voor vele Tilburgers, jong en oud. Nu wordt de Kruisweg (zie foto's) in het park bij het geboortehuis van Peerke Donders op Goede Vrijdag als een van de weinige wel druk bezocht. Zowel door bewoners van Tilburg Noord, van Nederlandse, Antiliaanse, Surinaamse en anderen afkomst. In het Nederlands en het Papiamento klinken daar de oud gezangen en gebeden.

Hij was Dood ...

Bij de moderne Passion-voorstelling hoort een hertaling van het oude Paasverhaal. Ik neem het verhaal over uit de advertentie in Metro van 21 april 2011.

Paasverhaal in een notendop

‘Pasen draait om Jezus. Tweeduizend jaar geleden liep deze man van Joodse afkomst rond in Israël. Veel mensen droegen hem op handen. Want Jezus was er voor iederéeen. Zijn liefde en aandacht gaf hij juist aan mensen, die niet meetelden in de maatschappij.
Zou deze man hen verlossen van de Romeinse overheersing ?
Jesus beloofde immers bevrijding en een nieuw leven.

Doodstraf

De leiders van toen waren bang voor hun positie. Ze speelden Jezus in handen van de Romeinse machthebbers, die hem onder druk van de publieke opinie de doodstraf gaven. Jezus stief de meest wrede door die er is, de kruisiging.

Terug uit de dood

Het verhaal stopt hier niet. Drie dagen later was Jezus ineens verdwenen uit het graf. Hie liet zichzelf meerdere keren zien aan zijn leerlingen, die hun geluk niet op konden. Na ruim één maand steeg hij voor de ogen van zijn leerlingen op naar de hemel. Maar hij beloofde kracht te geven aan de mensen op aarde. En dat gebeurde ook.

Bevrijding

De leerlingen van Jezus bleven na zijn vertrek bij elkaar komen. Er gebeurden wonderen, net als toen Jezus nog op aarde was. De groep leerlingen groeide snel. Zo ontstond de christelijke kerk. Jezus heeft, volgens de christenen, een belangrijke boodschap van VREDE, GERECHTIGHEID en LIEFDE voor de hele wereld. Christenen geloven dat Jezus de Zoon van God is en de wereld bevrijd van het kwaad. Hij maakt een nieuwe wereld waar geen dood en ziekte is'. (tot zover het geciteerde paasverhaal anno 2011).

Goede Vrijdag ?
Als kind in de jaren 50 dacht ik op Goede Vrijdag wel eens: waarom heet deze dag Goede Vrijdag ? Het was toch een hele slechte dag voor Jezus ? Een dag vol leed, pijn, verdriet, kruisiging ? Maar ik kreeg van de ‘grote mensen' geen duidelijke verklaring, zoals vaak overigens.

Foto 1 :
Eerste statie in het beeldenpark Peerke Donders uit 1936.
Bijbehorende tekst: "Jezus wordt ter dood veroordeeld"

Foto 2
Negende statie in het beeldenpark Peerke Donders uit 1936
Bijbehorende tekst: "Jezus valt voor de derde maal onder het Kruis".

Goede Vrijdag 22 april 2011 bijna 15.00 uur

Foto's : Beeldonline RAT

Alle rechten voorbehouden

Media