Paramaribo (van onze verslaggever Mieke Lamers) 13 november 2010 - Vanochtend zijn de resten van de Zalige Peerke Donders met veel rituelen overgebracht naar een nieuwe graftombe in de kathedraal van Paramaribo, Suriname.
Eigen altaar
Het graf van de Tilburgse priester (1809-1887) was eigenlijk niet meer dan een onopvallende grafsteen bij het altaar van de ruim 130 jaar oude houten Petrus en Paulus Kathedraal. Nu heeft Peerke een grote graftombe met een eigen altaar. En dat in de kathedraal die morgenavond na jaren van restauratie opnieuw wordt ingewijd.
Stichting Jacques de Leeuw
De hele operatie is betaald door de Tilburgse Stichting Jacques de Leeuw, genoemd naar een vermogende Tilburger die vond dat Peerke beter verdiende. Architect Peter Heuvelmans uit Lage Mierde heeft de nieuwe grafkapel ontworpen. In de kapel staat de marmeren sarcofaag met aan de zijkanten zes houten reliëfs met voorstellingen uit het leven van Peerke Donders. De reliëfs zijn door de bewoners van het melaatseninstituut Esther gesneden.
Peerke is heilig
"Dat is een betere plek voor Peerke", zegt bisschop Wim de Bekker van Paramaribo. "Voor ons is de zalige al lang heilig. Peerke was al een heilige toen hij nog leefde en zijn werk deed onder de melaatsen van Batavia. Hij bracht het evangelie tot een ware levensinstelling. Mensen die door iedereen verbannen werden gaf hij waardige zorg."
Batavia
In een klein huisje aan de rand van Tilburg werd Petrus Donders geboren. Hij wilde al vroeg priester worden, maar moest bij zijn vader in de weverij werken. Uiteindelijk kwam zijn droom uit en werd hij priester. Hoewel iedereen dacht dat hij nooit alle studies zou kunnen volgen haalde hij de hoogste cijfers. En Peerke wist ook al vroeg dat hij missionaris wilde worden. Hij kwam in Suriname terecht en werkte daar op het eiland Batavia onder de melaatsen. Hij stierf uiteindelijk ook op het eiland Batavia. Op een vrijdagmiddag om 15.00 uur, het tijdstip waarop ook Christus aan het kruis stierf. Peerke Donders werd in eerste instantie ook op Batavia begraven. Later kreeg hij een graf in de kathedraal van Paramaribo. En nu heeft hij daar dus een mooie marmeren sarcofaag. Donders werd in 1982 zalig verklaard. In Suriname hoopt men al jaren op een spoedige heiligverklaring.