Carnaval in Tilburg eind jaren veertig 2

  • Datering van de gebeurtenis: 1945 - 1965

“Alsof d’n duvel ermee spult”

Louis Sparidans vertelt in zijn bijdrage “Carnaval eind jaren veertig” dat er in die tijd nog helemaal geen openbare Carnaval was . De termen "in het geniep”en “zaaltjes achteraf” durf ik niet voor mijn rekening te nemen, al zal Louis die wel gekscherend bedoeld hebben natuurlijk. Er werd wel Carnaval gevierd, maar binnen en in verenigingsverband, zoals bij de Philharmonie in 1955 (Afb. 1) en de Kon. Harmonie in 1963 (afb. 2)

Maar waarom was Tilburg een carnavalloze enclave tussen al die hossende regiogenoten in bijv. Oosterhout in 1956 (Afb. 3) en Moergestel in 1964 (afb. 4) ?

Onze Pa vertelde dat dit kwam omdat er jaren terug (dus ik denk ver voor d'n oorlog) een als duivel verklede man "heiligschennis" had gepleegd door de Besterdse kerk in te gaan en allerlei godslasterlijke dingen te roepen .

De pastoor heeft hem toen de kerk uitgejaagd en meteen bij zijn baas de Deken en het gemeentebestuur aan de bel getrokken, dat vervolgens de openbare carnaval verbood.

Dat zou tenslotte de reden wel eens kunnen zijn dat oudere (ex)Tilburgers zoals ik, niet zo’n carnavalsgevoel hebben als hun jongere stadsgenoten of de rest van zuidelijk Nederland. Gewoon dus omdat er geen (openbare) carnaval was.

Lieg ik, dan lieg ik in commissie. Maar misschien weet een van u iets meer daar over? Aarzel niet en reageer op onderstaand e-mailadres.

Jeugdfrustraties:


Overigens wil ik nog even in herinnering brengen wat Carnaval eigenlijk betekent: Carne staat voor vlees en vale voor weggaan of verlaten, dus verlaten van het vlees een feest dus om de komende vastentijd te kunnen doorstaan.
Je zou dus kunnen zeggen als je carnavalt, moet je ook vasten. Of niet soms?
Maar wij mochten vroeger dus niet carnavallen, maar moesten wél op Aswoensdag naar de kerk om daar het askruisje te halen. Vanaf dat moment werd het ernst, de volwassenen mochten maar één volledige maaltijd per dag. De zieken en kinderen waren uitgezonderd.

Maar voor ons –kinderen- was een andere, licht sadistische, maatregel bedacht: het “vastentrommeltje” Daar gingen alle snoepjes in die je tijdens de vasten kreeg en die mocht je pas met Pasen opeten. Welke naarling dit had verzonnen mag Joost weten, maar het was gewoon niet eerlijk, niet carnavallen maar wel vasten.

Bovendien had je als kind natuurlijk niet de moed om tóch stiekem door de week een snoepje te pikken.

Of zijn er onder u van die durfals die dat toch deden? Die moeten later minstens autocoureur of testpiloot zijn geworden. Ik ken er geen in mijn eigen omgeving.

 

Henk van Mierlo

Nuenen

 

de foto's heb ik onder dankzegging gekopieerd uit het BeeldOnLine archief.

Media