Gepubliceerd 21-01-2019 13:39 #Nie zèèke mar kèèke - Kruikenzeiker verkeerslicht

 

De wandelende man met de kruik is al ruim een eeuw uit het Tilburgse straatbeeld verdwenen maar komt nu op geheel eigen wijze terug. Verwerkt in een verkeerslicht! De kruikenzeiker verkeerslichten zijn het nieuwste kunstwerk van beeldend kunstenaar en ‘stadsdokter’ Marieke Vromans.

 

Het verkeerslicht is een mini strip geworden; in twee beelden vertelt het een stukje Tilburgse geschiedenis. In totaal krijgt Tilburg 11 ‘kruikenzeiker verkeerslichten’ in en rondom het centrum, maar het kunnen er met hulp van bewoners, bedrijven en verenigingen meer worden. Als het groen is, zien wachtenden een lopende kruikenzeiker met een kruik in zijn hand. 

Door dit Tilburgs fenomeen op een functionele manier in het dagelijks leven te integreren worden bewoners en bezoekers van de stad nieuwsgierig gemaakt. Het geeft aanleiding om even stil te staan bij Tilburgs erfgoed. Het benadrukt het de eigenheid en eigenwijsheid van de stad en onderscheiden we ons van de landelijke eenvormigheid

Het idee is afkomstig van Irene Vermeulen, de Tilburgse studeerde in Utrecht waar ze sinds 2008 ‘Nijntje-lichten‘ hebben. Ze kwam op het idee van het kruikenzeiker verkeerslicht doordat ze een verkeerslicht zag waar een stukje af was en dat leek op een kruikje. En de geuzennaam mag ook buiten de carnavalsdagen met trots gedragen worden vindt ze. Beeldend kunstenaar Marieke Vromans hoorde van het idee en besloot hulp aan te bieden. De Tilburgse ontwierp onder meer ‘De Rits’ in het Spoorpark, ‘Hier leg ik aan’ bij de Piushaven en kunstwerk ‘Goej Aord’ in de Spoorzone. Marieke vroeg Ivo van Leeuwen van TilburgsAns om de staande en lopende ‘trotse zeiker’ voor het verkeerslicht te ontwerpen.

Bijzonder aan het project is dat alle Tilburgers, bedrijven en verenigingen mede-eigenaar kunnen worden van een kruikenzeiker oversteekplek. ‘Mensen maken de stad’ vindt Marieke en zij faciliteert met dit project de mogelijkheid om op meer plekken in de stad de aangepaste verkeerslichten toe te passen. ,,Stel dat je als straat zo'n licht wil hebben, dan kan dat.”Ze roept mensen op zich te verenigen en te melden via de facebookpagina Nie zèèke mar kèèke. In overleg met de gemeente wordt bekeken of het betreffende verkeerslicht aangepast kan worden. Tot carnaval kan dit voor een extra scherpe prijs.

De interventies van Marieke zijn een reactie op de zielloze openbare ruimte en maken iets los bij voorbijgangers. Verwondering, verbazing of een glimlach. En soms alle drie tegelijk. Haar werk communiceert met de omgeving en nodigt uit. Zo toverde ze met ‘hier leg ik aan’ twee rookafvoerkanalen van een parkeerkelder nabij de haven om tot dubbele scheepsbolder met scheepstouw dat dienst doet als zit-en speelelement. En voor het nieuwste stadspark van Tilburg maakt ze een een reusachtige rits die de stenige stad openritst en het park aan je voeten legt.

Haar interventies reageren op wat er is, verbeelden wat ooit geweest is of spelen met de potenties van de toekomst. Soms groots en meeslepend, soms poëtisch, klein of verborgen. Altijd vertellen ze een verhaal, geven een andere kijk op de dagelijkse werkelijkheid, prikkelen de nieuwsgierigheid en zetten de zintuigen op scherp.

“ik maak mijn beelden voor mensen, niet de kunst om de kunst maar altijd in relatie tot de omgeving en de mens. Mijn werk is een reactie op de zielloze openbare ruimte. Op straat; daar waar we elkaar ontmoeten en samen leven, juist daar wil ik door middel van mijn werk oproepen tot ontmoeting en naastenliefde. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een prikkelende, verrassende leefomgeving een betrokken samenleving creëert. Ik geloof dat kleine impulsen een groot verschil kunnen maken. Ik noem mijn interventies daarom stedelijke acupunctuur.

De eerste 11 verkeerslichten zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van: Gemeente Tilburg, City Marketing Tilburg, Erfgoed Tilburg, Cupudo, Boekenschop en Carnavalsstichting Tilburg.

 

Feestelijke onthulling 1e exemplaar  11-11-2018 15:15 uur

 

 

  •   Marieke Vromans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • Uitnodiging

  • Eerste 11 locaties waar het kruikenzeiker verkeerslicht te bewonderen is.

  • Het kruikenzeiker verkeerslicht haalde de landelijke voorpagina van de Metro

  • Onthulling van eerste exemplaar op het Piusplein. 
Zondag 11-11-2018 om 15:15 uur
fotografie: Kim Pattiruhu

  • Installatie kruikenzeiker verkeerslicht - rood
#Nie zèèke mar kèèke - Kruikenzeiker verkeerslicht  - Marieke Vromans
fotografie: Kim Pattiruhu