Wasserij aan het Groenewoud

Briefhoofd

Nog een initiatief van een telg uit het Tilburgse ‘ondernemersgeslacht’ Knegtel, waarover ik al eens eerder enkele verhalen op deze site schreef. Deze keer gaat het over Antoon Knegtel. 

Antoon Knegtel, geboren in 1887, begon in 1904 met zijn moeder een inzamelpunt voor te wassen goederen aan de Heuvelstraat 84. Op dat adres was tevens de winkel gevestigd van de Erve Th. Knegtel voor de verkoop van sigaren en tabak, alsmede koffie en thee (zie bijgaande foto). 

De wasserij zelf lag aan de Leij in het Groenewoud en kwam in 1911 op naam te staan van Antoon als ‘Stoom- wasch- en strijkinrichting het Groenewoud’, met een uitgebreide klantenkring, niet alleen in Tilburg maar ook in Breda, Waalwijk en meer omliggende plaatsen. 

Pas in de jaren veertig werd het bedrijf overgedaan aan de familie Vermeulen. Antoon zelf overleed in 1958. Hij is altijd vrijgezel gebleven. 

Antoon Knegtel was een broer van Theo Knegtel, die een Ford-garage exploiteerde aan de zuidzijde van de Heuvel, naast het toenmalige hotel ‘Riche’. Later werd deze garage voortgezet aan de Spoorlaan, waar nu nog de parkeergarage ‘Knegtel’ is gevestigd. 

Tevens was Antoon een oom van de peettante van mijn echtgenote Irène, maar dat terzijde. 

Louis Sparidans

 

Media