Gepubliceerd 14-12-2018 12:34 Romeinen in Tilburg?

 

In het kader van de Nationale Archeologiedagen, een evenement à la de Open Monumentendag waarbij in het hele land archeologische opgravingen en activiteiten te bezoeken zijn, kwamen de Romeinen met hun entourage op zondag 14 oktober 2018 naar MFA de Poorten.

 

 

De afgelopen jaren zijn in Tilburg namelijk op verschillende plaatsen nederzettingen uit de Romeinse tijd aangetroffen en archeologisch onderzocht in Udenhout-Den Bogerd, Stappegoor en Centrum-Hendrik van Tulderstraat. Het wordt nu stilaan duidelijk dat de bewoning in de Romeinse tijd in Tilburg en omstreken veel omvangrijker is geweest dan tot nu toe gedacht werd. Een nieuw gegeven voor de Tilburgse geschiedenis en een heel goede reden om het publiek uit Tilburg en daarbuiten kennis te laten maken met de Romeinse archeologie.

 

Op die 14e oktober waren in De Poorten verschillende lezingen die aspecten van dit nieuw ontdekte Romeinse erfgoed belichtten, die allemaal goed bezocht werden door een geïnteresseerd publiek. Daarnaast was er een verhaal over het middeleeuwse kasteel van Tilburg, dat immers ook een icoon is van de Tilburgse archeologie en waarvan de opgemetselde funderingen vlakbij De Poorten liggen. Bovendien is er in dit monumentale wijkcentrum een boeiende vaste presentatie aan gewijd. Voor extra attentiewaarde vond de lezing over het kasteel plaats in het zaaltje naast deze presentatie.

 

 

Naast lezingen waren er allerlei andere activiteiten voor jong en oud. Zo kon het publiek live meebeleven hoe de grafinventaris van een belangrijk persoon uit een Romeins graf uit Udenhout-Den Bogerd gerestaureerd werd en konden mensen hun eigen archeologische vondst door deskundige archeologen laten bekijken.

 

 

In de Romeinse beautysalon kon men een make-over krijgen volgens de laatste Romeinse mode. Een elegante Romeinse schone, die zelf net een boek over dit onderwerp geschreven had, maakte kunstige haarcreaties en liet bijvoorbeeld ook zien hoe Romeinse cosmetica gemaakt werd. De stoeltjes voor de wachtrij voor beautysalon waren de hele tijd bezet… De wachttijd kon veraangenaamd worden met een culinaire verrassing, want fijnproevers konden aan de overzijde kennismaken met wat de Romeinen zoal aten en dronken. Ingrediënten en brouwsels in boeiende kleuren waren daar te zien en interessante geuren stegen er op.

 

 

Ook in het horeca-gedeelte van De Poorten kon het publiek zich niet aan de Romeinse sfeer onttrekken; hier werden spelletjes gespeeld. Het was mooi om te zien hoe ook de hedendaagse jeugd nog steeds te porren is voor een uitdagend bordspel. Verder werden er kleurplaten gekleurd en heuse Omega-fibula's (mantelspeld zoals de Romeinen die gebruikten, zij kenden immers nog geen knopen of ritsen) vervaardigd uit koperdraad. Als dit alles naar tevredenheid doorlopen was, werd de dag bekroond met een archeologie-diploma.

 

 

Ondanks het schitterende weer voor half oktober hebben we bij ons binnen-evenement 148 bezoekers mogen verwelkomen, die zich vooral heel positief uitlieten over het enthousiasme en de deskundigheid van alle medewerkenden. Zelf kijken we terug op een geslaagde dag, niet in de laatste plaats door ieders inzet en de fijne samenwerking met De Poorten. We constateren dat de Nationale Archeologiedagen in Tilburg wat ons betreft voor herhaling vatbaar zijn.

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: archeologie Romeinen Romeinse tijd

  •   Marie-France van Oorsouw
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • Posterbeeld