Slagerij van Olphen

Van Olphen

Vroeger ging iedereen naar de bakker en de slager. Niet vreemd dus dat in Het Laar veel ondernemers wonen die een bakkerij of slagerij hadden. Dit keer hebben we weer prijs: Slagerij van Olphen. Wie herinnert zich nog dat deze slager aan het NS-plein gevestigd was? Dat was tot 1979. Daarna specialiseerden ze zich tot groothandel in het leveren van vlees aan horeca en instellingen. Met succes! Want tot op de dag van vandaag doet Van Olphen Viande Select dat nog steeds. Zelfs met Het Laar als trouwe klant!

Tekst: Myriam Krol

Beeld: Familie van Olphen

Mieke van Olphen-van Diessen woont sinds een half jaar in Het Laar. Daarvoor woonde ze met haar man Karel in de Blaak. Karel overleed in 2016. “De Van Olphens zitten al meer dan 200 jaar in het slagersvak”, weet Mieke van de rijke historie van het familiebedrijf. Met de vestiging van de slagerij door opa Van Olphen, ruim 80 jaar geleden aan het NS-plein, toen nog Koestraat geheten, werd de basis gelegd voor Mieke en Karel. “Opa zocht zelf het vee uit bij de boer of op de veiling. Dat was echt ‘handjeklap’ de koeien kopen. Karel ging als jonge jongen al mee. Ze slachten het vee zelf. Alle vleesproducten die in de toonbank lagen waren zelfgemaakt en het vlees werd voor de klant vers gesneden. “Toen we anderhalf jaar getrouwd waren, overleed opa. In een rap tempo moesten we de zaak in. Ik was zwanger van onze eerste zoon. Ik dacht lekker met de kinderwagen te kunnen wandelen, maar dat zat er niet in! Werken moesten we”, herinnert Mieke zich. Nu kan ze er om lachen, maar toen was dat flink aanpoten. “Ik weet nog dat ik met een dikke buik in de auto de tour deed, bestellingen afleveren bij onze klanten.”

Het einde van de vastentijd was voor slagers een mooie tijd, vertelt ze. “Op witte donderdag maakten we de etalage op. Ik weet nog hoe mooi mijn schoonmoeder met bloemen van vleeswaren de vleesschalen decoreerde. Als de kerk uitging, liepen de klanten zich langs de etalages al te verheugen op het moment dat ze weer vlees mochten eten.” Hotel Modern en De Klinkert uit de Lange Nieuwstraat waren, naast vele particulieren, ook klant bij Van Olphen. Later leverde de zaak steeds meer vlees aan de horeca en instellingen. In 1979 nam Karel het besluit om met de winkel te stoppen en een vleesgroothandel te beginnen, Mieke deed de boekhouding. De naam werd veranderd in Van Olphen Viande Select. De zaak verhuisde naar de Tartinistraat in Tilburg-Noord, daarna werd een nieuw pand gebouwd aan de Von Suppéstraat. Het bedrijf groeide zo hard dat in 1996 de huidige productielocatie in Rijen werd betrokken. Inmiddels bestieren de twee zonen van Mieke en Karel, Ton en Roger, nu Van Olphen Viande Select, een florerende zaak met een goede naam! Kijk maar op www.olphen.nl

 

 

Media