Snacks van Ad van Geloven

Snacks van Ad van Geloven  -

U weet het waarschijnlijk niet maar er werden in 2017 in Nederland dagelijks (!) gemiddeld bijna één miljoen kroketten verorberd, oftewel 350 miljoen over het gehele jaar. Ik stond ervan versteld toen ik het onlangs las.  

Eén van die Tilburgse kroketmakers van ‘in den beginne’ was Guus Brekelmans van ‘Breti’ waarover ik vorige keer schreef. Deze keer wil ik het hebben over die andere ‘grote’ Tilburger op dit gebied, Ad van Geloven, die eveneens furore maakte in de wereld van de snacks.  

Als zoon van een vader die ‘in de vleeswaren’ zat, begon Ad van Geloven met het maken van soepen en vleeswaren in blik,  zoals casselerrib. Dat was in de beginjaren 1960.  

Dat hij ook kroketten ging maken is puur toeval geweest. Hij proefde bij iemand een ragout en wilde die eventueel gaan inblikken. Die zei hem dat er kroketten van werden gemaakt. Bij Van Geloven ging een lichtje branden en een jaar later startte Van Geloven, met de betreffende persoon in dienst, met de krokettenproductie.  

Dat bleek succesvol want in 1976 groeide het bedrijf uit zijn jasje en verhuisde met rond de vijftig personeelsleden naar de huidige locatie in Tilburg aan de Kraaivenstraat.  

In 1989 verkocht Van Geloven het bedrijf aan Greencore/Hazlewood. Daarna kwam het in handen van investeringsmaatschappij Lion Capital. Sinds maart 2015 bezit de Brits/Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook Capital Partners L.P. de meerderheid van de aandelen van Van Geloven resp. sinds 2016 samen met McCain.  

De oprichter Ad van Geloven overleed in oktober 2011 op 78-jarige leeftijd.

 

Louis Sparidans

 

 

Alle rechten voorbehouden

Media