Gepubliceerd 16-05-2018 20:00 Snacks van Ad van Geloven

U weet het waarschijnlijk niet maar er werden in 2017 in Nederland dagelijks (!) gemiddeld bijna één miljoen kroketten verorberd, oftewel 350 miljoen over het gehele jaar. Ik stond ervan versteld toen ik het onlangs las.  

Eén van die Tilburgse kroketmakers van ‘in den beginne’ was Guus Brekelmans van ‘Breti’ waarover ik vorige keer schreef. Deze keer wil ik het hebben over die andere ‘grote’ Tilburger op dit gebied, Ad van Geloven, die eveneens furore maakte in de wereld van de snacks.  

Als zoon van een vader die ‘in de vleeswaren’ zat, begon Ad van Geloven met het maken van soepen en vleeswaren in blik,  zoals casselerrib. Dat was in de beginjaren 1960.  

Dat hij ook kroketten ging maken is puur toeval geweest. Hij proefde bij iemand een ragout en wilde die eventueel gaan inblikken. Die zei hem dat er kroketten van werden gemaakt. Bij Van Geloven ging een lichtje branden en een jaar later startte Van Geloven, met de betreffende persoon in dienst, met de krokettenproductie.  

Dat bleek succesvol want in 1976 groeide het bedrijf uit zijn jasje en verhuisde met rond de vijftig personeelsleden naar de huidige locatie in Tilburg aan de Kraaivenstraat.  

In 1989 verkocht Van Geloven het bedrijf aan Greencore/Hazlewood. Daarna kwam het in handen van investeringsmaatschappij Lion Capital. Sinds maart 2015 bezit de Brits/Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook Capital Partners L.P. de meerderheid van de aandelen van Van Geloven resp. sinds 2016 samen met McCain.  

De oprichter Ad van Geloven overleed in oktober 2011 op 78-jarige leeftijd.

 

Louis Sparidans

 

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Ad van Geloven Breti Kraaivenstraat kroket kroketten snacks

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

tonhaans@caiway.nl schreef op 01-06-2018 18:02
Het was eind jaren vijftig...misschien begin jaren zestig. Ad van Geloven was een buurjongen van mijn vader. Ik geloof dat ze in de Wittebollenstraat naast elkaar hebben gewoond. Ik was nog heel jong toen -ik ben van 1952- toen er een man overdag bij ons op bezoek kwam. Mijn papa begeleidde hem naar de achter onze winkel gelegen keuken. Ik liep nieuwsgierig mee. De man maakte indruk op mij. Hij droeg een dikke,stoffen jas. Eenmaal in de keuken zette hij een blik(soep) op tafel,keek mijn vader nadrukkelijk aan en zei : 'Hier gao ik et meej maoke,Fransje'. De rest is geschiedenis.
Ik denk dat de eerdere actie van Unox -elk Nederlands gezin kreeg een gratis blik soep- voor van Geloven hem aan het denken heeft gezet. Nog een detail...van Geloven is een volle neef van de schoonmoeder van mijn broer. Jopie is nu 80 en is nog in leven. Ze is de dochter van Louis van Geloven van Café het Abattoir aan de Enschotsestraat.
Het café is helaas afgebroken. Met mijn opa mocht ik daar wel eens mee gaan biljarten. Nostalgie...!!

Louis Sparidans schreef op 02-06-2018 17:40
Dank je, Ton. Dat is een mooie aanvulling op het verhaal.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • beginjaren zestig

  • in zijn beginjaren

Gerelateerde verhalen