Gepubliceerd 16-04-2018 21:26 Breti snacks

 

Wie kent er niet het rijtje ‘Kwekkeboom, Van Dobben, Beckers/Breti, Ad van Geloven en Mora’?  De bekendste Nederlandse snackfabrikanten, waarvan er twee hun oorsprong vonden in Tilburg. 

Laat ik beginnen met Breti, later samengegaan met Beckers. Ik werd er enige tijd geleden op geattendeerd door Ton Haans. Breti is naar ik veronderstel een samentrekking van de woorden ‘Brekelmans en Tilburg’. 

Breti vindt namelijk zijn oorsprong in de cafetaria van Gust Brekelmans die in 1956 een cafetaria begon in Tilburg, ik meen aan de Korvelseweg. Zijn kroketten verwierven zo’n naam en faam in Tilburg en omgeving dat ook andere cafetariahouders ze graag wilden hebben. 

Reden voor zoon Ben Brekelmans om in 1969 een bedrijfje (in de keuken van de cafetaria) te starten dat uitsluitend kroketten maakte naar de originele receptuur. Maar al in 1970 verhuist het bedrijf (met inmiddels twee werknemers) naar een groter pand. 

In de volgende jaren groeit de omzet telkens tussen de 60 en 70 procent en na vijf jaar bedraagt het aantal medewerkers al 45. Intussen maakten ze ook bitterballen en andere snacks. 

In 1993 doet Brekelmans het bedrijf met 90 werknemers over aan Koninklijke Wessanen. Daar komt het samen met onder meer ‘Beckers’ in de ‘Favory snackgroep’. Een naam die onlangs weer van stal is gehaald nu de productieactiviteiten van Beckers/Breti zijn samengevoegd met die van Habek, eveneens een snackfabriek, in Deurne. 

E.e.a. is deels ontleend aan de website ‘Missethoreca’.

 

Louis Sparidans

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Beckers Brekelmans Breti kroket kroketten snacks

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • een in opdracht van Brekelmans door 'Van Os 3d' vervaardigde 'wandelende kroket' voor promotiedoelinden

  • promotie voor met carnaval

  • werkneemster aan het werk met kroketten bij Breti (augustus 1995)  bron: RAT

Gerelateerde verhalen