Gepubliceerd 09-04-2018 16:06 André Wijffels en Rietje Vingerhoets van Slagerij Wijffels

 

‘Wij verkochten eerder nasi en bami dan de Chinees’

Tekst: Lauran Wijffels

In deze rubriek staan de bewoners van Het Laar centraal die een eigen zaak in Tilburg hebben gehad. Veel Laarbewoners en andere Tilburgers hebben nog herinneringen aan de Tilburgse middenstand van vroeger.

Wie kent slagerij Wijffels nog? Slagerij Wijffels maakte verse producten zelf: balkenbrij, bloedworst en boerenzult ‘zoals uw ouders hem zelf maakten’, aldus het opschrift op het winkelzonnescherm.

André Wijffels (89) en Rietje Vingerhoets (86) zijn 63 jaar gehuwd. Vanaf mei 2017 wonen zij in Het Laar. Iedere ochtend wandelt André naar de brievenbus om het Brabants Dagblad eruit te vissen. Want de krant, die kan hij geen dag missen. Rietje legt graag een kaartje met bewoners van Het Laar. Ze eten regelmatig in restaurant Chapeau! in Het Laar.

De trouwdag op 25 april 1955 was voor slagerszoon André Wijffels en Rietje Vingerhoets, dochter van een Tilburgse touringcarbedrijf-houder, in meerdere opzichten bijzonder. Op die dag mocht André in de slagerij aan de Besterdstraat 86, een pand dat zijn vader Lauran in 1952 van de Tilburgse slager Sjef Zoontjes had gekocht, voor zichzelf beginnen. En op de receptie van hun trouwdag kwam de voorzitter van de Tilburgse Slagersbond St. Nicolaas André vragen of hij ook in het bestuur wilde plaatsnemen. Lang verhaal kort: het echtpaar heeft 20 jaar de slagerij aan wat per 1963 Besterdring is gaan heten gerund. En André was 20 jaar voorzitter van de Tilburgse Slagersbond St. Nicolaas. In 1990 kreeg hij daarvoor de zilveren legpenning van de gemeente Tilburg. In 1991 speldde burgemeester Gerrit Brokx hem de eremedaille in goud op, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.

Maar zoals vaak in een klein familiebedrijf was de onvoorwaardelijke inzet van echtgenote Rietje van belang voor het succes. ‘Nog voordat het eerste Chinees restaurant in Tilburg opende, verkochten wij al bakken bami en nasi, voor 1,25 gulden per pond,’ vertelt Rietje. ‘Dat was geheel nieuw voor Tilburg; de kilo’s vlogen de deur uit.’ André toonde zich de ware vakman door tijdens zijn maandagse kokerij verse producten zelf te vervaardigen, zoals balkenbrij, bloedworst en boerenzult ‘zoals uw ouders hem zelf maakten’, aldus het opschrift op het winkelzonnescherm.

André was ook zakenman. ‘Van voorganger Zoontjes hoorde ik dat woensdag de slechtste dag van de week was omdat hier dan de weekmarkt, ook op de Besterdstraat, voor de deur stond en zijn winkel door kramen aan het zicht onttrokken werd...’ Gewapend met een paar ringen boerenworst toog André naar de marktkooplui met de vraag of zij de kramen voor zijn winkel niet een metertje naar links en rechts wilden opschuiven. Hetgeen gebeurde, en de woensdag werd de beste dag van de week. Na de winkel nog 10 jaar verhuurd te hebben, verkochten André en Rietje hun slagerij in 1985 aan ‘scharrelslager’ Rob van Ginhoven.

  •   Het Laar
  •   1    0    0 

Reacties

tonhaans@caiway.nl schreef op 24-06-2018 16:57
Natuurlijk ken ik Slagerij Wijffels nog. En Slagerij Bert Haans in de Koestraat,en de slagerij van Harrie van Rijswijk. En Jan Spek zat bij ons om de hoek in de Noordbesterdstraat. In die jaren zat in bijna elke straat een bakker en een slager. Mijn vader was melkboer en mijn moeder dreef ons kruidenierswinkeltje in de Hoefakkerstraat,tegenover de kousenwinkel van Jan van Rooij. Allemaal kleine zaakjes,en iedereen verdiende de kost. Een mooie tijd. Fijn om te lezen dat Dré en Rietje er nog zijn. Uit de achternaam van Rietje en de nering waaruit zij komt,concludeer ik -voorzichtig- dat zij een zus is van Pierre Vingerhoets uit de Koopvaardijstraat. Mijn vader ondervond ook hinder van de markt. Toon Hopmans,de kramenverhuurder moest er rekening mee houden dat onze pa achter de kramen door kon met zijn kar. Dat lukte niet altijd,hetgeen wel eens tot conflicten leidde tussen de twee heethoofden.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media

  • slagerij wijffels aan de besterdstraat

  • Riet en André wijffels

  • Slagersechtpaar Wijffels