Schoenwinkel Kerstiens - van Arendonk

De schoenwinkel van de fa. J. Kerstiens-van Arendonk

Enkele jaren geleden memoreerde ik op deze site al eens de historie van de schoenfabriek van ‘Van Arendonk’ destijds gelegen aan de Korvelseweg. Een week of zes geleden maakte ene J.R. van der Aa melding van een in zijn/haar bezit zijnde schoenlepel met het opschrift ‘Kerstiens van Arendonk Schoenmagazijnen’, zowel gevestigd aan de Korvelseweg als aan de Heuvelstraat. Het prikkelde mijn aandacht want ik had er nog niet eerder van gehoord. 

Intussen heb ik wel enkele gegevens kunnen opsporen die wat meer licht werpen op deze firma. 

De firma dankte zijn naam aan het echtpaar Johann Bernard Maria Kerstiens en Cornelia Maria van Arendonk, beiden geboren in Tilburg en getrouwd op 22 april 1918, dit jaar dus precies 100 jaar geleden. 

De winkel in de Heuvelstraat werd evenwel weer in 1931 gesloten, blijkens de eerste foto hiernaast. Ook het telefoonnummer op de etalageruit klopt met het nummer op de schoenlepel. 

Op de tweede foto staat de heer Kerstiens afgebeeld (vijfde van links op de achterste rij) als zijnde lid van het kerkbestuur van de parochie Korvel. Deze foto werd in augustus 1933 gemaakt bij gelegenheid van het zilveren onderwijsjubileum van de heer A.J.C Vinken, destijds verbonden aan de St. Aloysiusschool in de parochie Korvel, een basisschool. 

De overige personen op de foto zijn: 

Zittend van links naar rechts: 1. kapelaan L.C. v. Berkel (Korvel), 2. kapelaan Th.A.C.I. Wolters (Korvel), 3. Mevr. A. Vinken Smits, 4. Dhr. A.J.C. Vinken, 5. frater M. Tharcisio Horsten (superior generaal), 6. Pastoor J. v. Gelder (Korvel), 7. frater M. Mauritio Jongen (Vicaris), 8. frater M. Aurelianus Vinken. 

Staande van links naar rechts: 9. frater M. Reginald van Orsouw, 10. frater M. Anastaas Engbers, 11. frater M. Willibrordus v. Loosbroek, 12. frater M. Albertinus Schraven, 13. J.B.M. Kerstiens (kerkbestuur), 14. Jan J.J.v. Oudenhoven (wethouder), 15. Dhr. Herman G.F.K. Diepen (kerkbestuur), 16. frater M. Andreo Vinken, 17. J.C.A.M. Vinken, 18. frater M. Adelbert v.d. Heuvel, 19. frater M. Loyola Hinten, 20. Jan C.H. Oosterbaan (onderwijzer). 

Foto en namen van de personen zijn ontleend aan het RAT (Regionaal Archief Tilburg).

 

Aanvulling d.d. 30 maart 2018 

Op de site ‘Tilburgers.nl’ trof ik nog een oude foto aan van de Heuvelstraat, waarop de winkel van J. Kerstiens- van Arendonk nog duidelijker staat weergegeven. Ik heb ‘m hier alsnog als vierde afbeelding toegevoegd. 

Met dank aan een bijdrage van John Geerts d.d. 15 augustus 2010 in de serie ‘Tilburg uit de oude doos’.

 

Louis Sparidans

 

Media