Bakker Knegtel op de Heuvel

Bakker Knegtel op de Heuvel  -

Al eerder schreef ik op het Geheugen van Tilburg een paar verhaaltjes over de familie Knegtel. Een zeer ondernemende familie die in Tilburg neerstreek met de komst van Joseph Christoph Knechtel rond 1745 vanuit Bohemen, een landsdeel in het tegenwoordige Tsjechië. 

Hij trouwde als 23-jarige in 1746 met een Tilburgse (Johanna Cornelia Botermans) en opende er in 1751 een winkel in snuif en tabak, resp. een tabakshandel. 

Zijn nakomelingen zijn in Tilburg o.m. bekend van een wijnhandel annex distilleerderij, een koffie- en theehandel, een automobielbedrijf en een wasserij. Maar ik vergeet zonder twijfel nog wel een paar activiteiten, waarin ze uitblonken. Mogelijk later daarover meer. 

Zo zat er op de plek waar nu, vanuit de Heuvel gezien, ’Winkelcentrum Heuvelpoort’ is, d.w.z. aan de zuidzijde van de Heuvel, aan het eind van de 19e eeuw ook een bakker onder de naam Knegtel.

Peter Knegtel stuurde me er een paar foto's van toe (zie hiernaast). 

Er zat daar overigens al sinds 1811 een zekere bakker Van Loon maar door ‘aantrouwen’ is later een van de Knegtels er eigenaar van geworden (bron: Pierre van Beek). 

Mijn interesse in die bakker Knegtel aan het eind van de 19e eeuw werd mede geïnspireerd door het feit dat tot diens gezin ook de moeder van de peettante van mijn vrouw (Irène) behoorde.

Zij heette Miet Knegtel, die later met haar man Jan Mandos een kledingzaak op ‘de vijfsprong’ in Tilburg exploiteerde, d.w.z. op de hoek van de Tuinstraat/Nieuwlandstraat. 

Een ander gezinslid was Theo Knegtel, die later op de plek van de bakkerij een Ford-garage bouwde, met zowel een ingang aan de Heuvel als aan het Piusplein. Maar daarover later meer.

 

Louis Sparidans

 

Alle rechten voorbehouden

Media