Pastorie Koningshoeven

Pastorie Koningshoeven

 

Onlangs nodigde onze dochter samen met onze zoon mijn echtgenote en mijzelf uit voor een uitgebreide brunch bij ‘Villa Pastorie’ aan de Hoevenseweg, hoek Piushaven. We werden buitengewoon hartelijk en gastvrij verwelkomd door de eigenaren Michel en Hanneke en ook de brunch smaakte voortreffelijk. Na afloop sprak ik met Michel over de voorgeschiedenis van deze voormalige pastorie, die ze samen in 2012 kochten.  

Achter hun huis, nog voordat de Piushaven werd gegraven, staat de vroegere IJzergieterij van Jerôme van Dun. Gebouwd in 1900, ging het bedrijf evenwel al in 1907 failliet. Daarna vestigde zich in 1913 de N.V. Tilburgsche Verzinkerij van Jos van Zantbeek er, welk bedrijf eveneens zeven jaar later werd beëindigd.  

In 1921 werd er de noodkerk van de parochie O.L. Vrouw van Lourdes in gehuisvest en moest er dus ook een pastorie in de buurt ervan worden gebouwd. Het werd een prachtig pand, ontworpen in de stijl van de ‘Amsterdamse-School’ door de bekende Tilburgse architect Jos Donders (1867-1960), ook bekend van zeker 250 prachtige panden elders in Tilburg. De bouwpastoor was A. Aelen.  

Ofschoon de noodkerk in 1965 werd vervangen door de nieuwe Lourdeskerk aan de Ringbaan Oost, tot aan de laatste kerkdienst in 1998, kwam in laatstgenoemd jaar ook de pastorie pas weer vrij. Het pand kwam in bezit van de gemeente Tilburg, die het een aantal jaren gebruikte als projectbureau voor de herontwikkeling van het Piushavengebied.  

Sinds het door Michel en Hanneke wordt geëxploiteerd als café-restaurant annex bed & breakfast heeft het een magnifieke verandering ondergaan met een erg gemoedelijke uitstraling en een perfecte ambiance. ’s Zomers kun je er ook buiten zitten, zowel in de tuin als aan het Piushavenkanaal. Dat moet prachtig zijn!  

Zie de bijgevoegde foto’s.  

 

Louis Sparidans