Nieuwjaarsrolletjes

Koekblik voor nieuwjaarsrolletjes

 

Allereerst, de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Afgelopen week bezocht ik vrienden in d’n Unent, oftewel Udenhout, sinds de herindeling van 1997 (min of meer tegen wil en dank) deel uitmakend van Tilburg. Het was, zoals gewoonlijk, een gezellig bezoek. 

We dronken een kopje thee, waarbij de gastvrouw onverwacht met een koekjestrommel op de proppen kwam, waarop ‘Nieuwjaarsrolletjes’ stond vermeld.

“ Lus je er een? ” vroeg ze, “ik heb ze zelf gemaakt’. 

“ Nieuwjaarsrolletjes? ” zo reageerde ik. “Jawel hoor” zei ze, “die maakte mijn moeder vroeger al, tussen kerst en nieuwjaar”. Heerlijk!  

Ik herkende ze wel aan de buitenkant. Oublierolletjes noemden we ze vroeger. Maar nu zat er ook nog slagroom in ! 

Mijn gastvrouw had er ook nog een verhaal bij.  Haar moeder bakte ze in twee varianten, platte wafeltjes en een aantal in opgerolde vorm. De platte wafeltjes waren bedoeld voor het oudjaar. Het jaar is dan ‘afgelopen’ en biedt geen verrassingen meer. Die had ze dit jaar niet gebakken, ofschoon dat veel minder werk is. 

Maar met Nieuwjaar start een geheel nieuw jaar, vandaar die gesloten rolletjes, waarin ‘alles’ nog opgesloten ligt.  Die slagroom, maar het kan natuurlijk ook een ander lekker ‘vulsel’ zijn, is bedoeld om het nieuwe jaar wat optimistisch te starten ..... 

Ze had er ook nog het recept bij, maar dat gaat waarschijnlijk ‘iets te ver’ voor ‘Het Geheugen van Tilburg’. 

 

Louis Sparidans

Media