Heet paars

Hittekaart Tilburg 2050

“Het lijkt wel of er een tornado door de wijk is getrokken”. Renate kijkt lachend naar het dak van haar tuinhuis. Het houten geval ligt omgekeerd op het kleine grasveld, naast de rest van het schuurtje. Straks mag het terug naar de oude plek. Maar eerst moeten er nieuwe tegels worden gelegd. Dertig vierkante meter koperkleurige zwaargewichten. Twee vrienden zijn druk bezig met die klus, geholpen door haar zoontje Dijaro. In zijn gloednieuwe blauwe HaVep-overall schept hij zand in een rood kruiwagentje. Onstuimig als een wervelwind.

Naast de schutting staan honderden grijze stoeptegels te wachten op een nieuwe eigenaar. De advertentie staat al op Marktplaats. Renate is niet de enige aanbieder van deze stenen vloerbedekking. De afgelopen dagen kwamen 12 personen in Tilburg op hetzelfde idee. In totaal is er 185m2 verharding beschikbaar. Gratis meenemen, de koers van een stoeptegel is tot het nulpunt gedaald. Niet dat beplanting ineens zo populair is geworden. Veel verkopers willen net als Renate een nieuw versteende ‘ploats’. Scheelt veel onkruid.

En dat terwijl ons land meer last zal gaan krijgen van wateroverlast en hittegolven. Een speciale Tilburgse hitteradar voorspelt welke straten het ergst worden getroffen. De kaart verkleurt tot 2050 verontrustend vaak van koel blauw naar warm rood. Zelfs heet paars komt voor. Tot tornado’s zal dat niet leiden. Maar de verzengende hitte is wel ongezond. Minder steen, meer boom is het dringende recept voor de stad.

“Ik wil best een regenton kopen als dat helpt tegen wateroverlast”, zegt Renate. “Het moet wel zo’n ouderwetse zijn met echte duigen, net als mijn opa had. En misschien gaan we ooit een appelboom planten, al is het even zoeken naar een plekje”. Terras, tuinhuis en trampoline nemen straks driekwart van haar achtertuin in beslag. Alleen naast de schutting heeft ze een kleine border laten metselen. Langs het tuinpad van zijn moeder ziet Dijaro voorlopig geen hoge bomen. Wel een canvas poster met lavendelstruiken.  Net zo paars als de toekomstige hittekaart.

Deze kroniek verscheen op 5 juli 2016 in het Brabants Dagblad

Media