Gepubliceerd 24-06-2016 17:42 'Theresia' in Turkije

Onlangs werd ik door iemand geattendeerd op een artikel op de weblog van het Stadsmuseum Tilburg (mei 2016). Het betreft een merkwaardig verhaal over een kerkklok van de vroegere Theresiaparochie in Tilburg, die momenteel te koop wordt aangeboden in Istanbul in Turkije. Een klok uit 1948.  

Ik schreef ruim zes jaar geleden (op 2 maart 2010) al eens ‘een stukske’ op deze site onder de titel ‘De klokken van Theresia’. Daarin beschreef ik hoe twee klokken onder de namen ‘Josephus’ en ‘Maria’ in de dertiger jaren van de vorige eeuw aan de parochie werden geschonken. 

Jozef en Maria waren immers de ouders van Jezus (of toch niet?) en de kerk zelf was voorts toegewijd aan ‘Sint Theresia van het Kindje Jezus’. Zo was er ook nog een 'Theresia-klok' en passen alle stukjes in elkaar.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II) werden de klokken evenwel door de Duitsers omgesmolten voor de productie van kanonnen, waardoor ze in 1948 moesten worden vervangen door nieuwe klokken, dus ook die van ‘Maria’.   

En om díe Mariaklok draait het nu: die staat momenteel in Istanbul te koop. Maar hoe komt die kerkklok ‘in godsnaam’ in Turkije terecht?  Mogelijk opgekocht door een Turk toen de kerk vijftig jaar later (in 1998) een nieuwe bestemming kreeg als appartementencomplex? Wie weet daar nog van?  

Ik plaats er hiernaast nog wat foto’s van, afkomstig van de site van het Stadsmuseum, met name met dank aan Enno Maessen en Fokke Gerritsen, die ‘de zaak’ hebben aangezwengeld.  

Overigens, over de transformatie van de kerk tot appartementen schreef ik op 16 september 2011 op deze site ook al eens ‘een stukske’ onder de titel ‘Kerkappartementen’. Zie desgewenst daarop verder.  

 

Louis Sparidans  

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: kerkklok kerkklokken klok klokken Theresia Theresiakerk Theresiaparochie

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • van de Theresiakerk

  • van de Theresiakerk

  • thans in Istanbul te koop

  • thans in Istanbul te koop

Gerelateerde verhalen