Jeruzalem: naar de school en de kerk

Bernadetteschool - Betuwestraat, 1955

Wil de Rooij vertelt

Voor school moeten de kinderen nu Jeruzalem uit. Lange tijd konden de kleuters naar de Bernadetteschool aan het einde van de Betuwestraat. Daar is nu Amarant gevestigd. De school werd in 1955 gebouwd, naar ontwerp van architect Noud Heerkens, die vele honderden gebouwen in Tilburg heeft ontworpen. Net als de hele buurt was en is dit een prachtige groene voorziening.

En de lagere school was voor mij, net als voor de meeste kinderen uit Jeruzalem, de Sint Paschalisschool aan het Lourdesplein. Ook dat gebouw werd ontworpen door Noud Heerkens, die zelf in de Lourdesstraat woonde en werkte. We liepen langs de Havendijk naar school. Van maandag tot en met zaterdag, want ook op zaterdagmorgen gingen we naar school. En in het begin was het alleen een jongensschool.

De school stond naast de Lourdeskerk. Die heb ik zien komen en gaan. Veel kinderen uit de buurt deden hier hun eerste communie, zoals mijn zoon. Ik heb er trouwerijen en begrafenissen meegemaakt. Maar ik was geen trouw kerkganger. Dat gold voor meer mensen, want de laatste kerkdienst werd er in 1998 gehouden. In 2007 is het gebouw afgebrand. Alleen de toren staat er nu nog.

Wil de Rooij kwam in 1967 als 9-jarige jongen in Jeruzalem, woonde achtereenvolgens in de Twentsestraat, Casper Houbenstraat, Beemsterstraat en tegenwoordig in de Betuwestraat.

Media