Reisbureau ‘The Continental Express”

Voorzijde van autobus nr. 2 van reisbureau 'The Continental Express' Willem II-straat 38.

De ‘Orient Express’ was de beroemde treinverbinding tussen Parijs en Istanbul, maar Tilburg had in de dertiger jaren zijn reisbureau ‘The Continental Express’.
Twee foto’s van een exclusieve autobus, uit het archief van de Carrosseriefabriek Smulders uit De Hasseltstraat vormen het bewijs.

Het reisbureau
Tientallen krantenadvertenties uit de periode 1933-1939 geven een aardig beeld van de activiteiten van The Continental Express.
In die dertiger jaren ontstond er een ‘revolutie’ in het plaatselijke en regionale openbaar vervoer. De al vijftig jaar bestaande stoomtrams werden in die jaren rigoureus opgedoekt en vervangen door het autobussen. Maar ook ontstonden de meerdaagse uitstapjes per ‘luxe  touringcar’, georganiseerd door nieuw opgerichte reisbureaus.

De heer H.F.J. v.d. Putten (1880-1959), Willem II-straat 38,  begon zijn reisbureau in 1933 met de verkoop van kaarten voor evenementen maar als snel in 1934 met eigen busreizen met eigen bussen. Zie bijgaande twee advertenties uit 1934.

In oktober 1937 wordt het reisbureau plots eigendom van de heer A.J. Swart, maar die hield het niet lang vol. Al in augustus 1939 komt er een einde aan de reeks krantenadvertenties en dus aan The Continental Express.

Het kenteken N-41610 op bijgaande bus is in 1935 uitgereikt aan de Carrosseriefabriek Smulders.
Dit nummer komt op meerdere auto’s voor die Smulders heeft gemaakt en die men heeft gebruikt voordat de auto of autobus aan de klant werd afgeleverd.

Afbeelding 1 levert een sfeervol contrast op tussen onze oude Hasseltse Kapel en de toen hypermoderne autobus.

Met dank aan Krelis Swaans (http://www.klein-hasselt.nl )

 

Media