Tilburgse kermis tijdens WO II

De Tilburgse kermis bestaat al jááren. We gaan ‘richting’ de 450 jaar heb ik me laten vertellen. De eerste kermis in Tilburg zal ongetwijfeld eenvoudig van aard zijn geweest, maar toch zou ik die graag hebben beleefd.

Wie niet?  Als dát eens zou kunnen ..... om meerdere redenen.

Toch is het niet altijd ‘elk jaar’ kermis geweest. Met name tijdens WO II (de Tweede Wereldoorlog) vond de bezetter dat geen goed idee. Waartoe zou dat wel niet kunnen leiden?  

Zo werd in 1940 de kermis al ‘meteen’ afgelast, niettegenstaande alle voorbereidingen daartoe al in een vergevorderd stadium verkeerden. Pas in 1942 tolereerden de Duitsers in meer of mindere mate een kermis MITS die niet in het centrum van Tilburg zou worden gehouden.  

Dus werd in dat jaar op initiatief van Jan van Morkhoven (bron: kermistilburg.nl), een destijds bekende Tilburgse kermisexploitant, met Pasen een bescheiden kermis gehouden op een van de bijvelden van het ‘Sportpark Willem II’. De rechtstreekse aanleiding was het 45-jarig bestaan van FC Willem II, op 4 april 1942.

Terzijde zij opgemerkt dat pas sinds 1965 de kermis altijd gehouden wordt in de laatste volle week van juli. In mijn jeugd was dat overigens nog begin augustus.  

Op YouTube trof ik bijgaande  beeldfragmenten van die kermis uit 1942 aan die ik als illustratie bij dit artikel plaats. Het filmpje is op YouTube geplaatst door Jos Kivits.  

 

Louis Sparidans