Een kijkje op Tilburg omstreeks 1955

Enkele dagen geleden plaatste ik een bijdrage op ‘Het Geheugen van Tilburg’ onder de titel ‘Tilburg, zoals het vroeger was’. Het laat een videootje zien onder de gelijknamige titel die ik aangetroffen heb op YouTube en daarop werd geplaatst door ‘Wedy productions’ aan de hand van tientallen ansichtkaarten resp. foto’s uit Tilburg, waarvan sommige al ouder zijn dan honderd jaar geleden.

Best aardig om wat bij weg te dromen …..

Gisteren trof ik nog een video op YouTube aan, samengesteld door ene Jac Biermann, aan de hand van tientallen filmfragmenten uit omstreeks het midden van de vorige eeuw, met name de jaren vijftig van de 20e eeuw, onder de titel ‘Een kijkje op Tilburg -1955’

Een om meerdere redenen interessante compilatie van soms, denk ik, tamelijk zeldzaam (levend) beeldmateriaal aangaande Tilburg en haar inwoners in die jaren; althans, veel materiaal heb ik nog niet eerder gezien. Geen idee hoe Jac Biermann er aan komt maar gegeven het feit dat het op YouTube is geplaatst, maakt het m.i. tot publiek domein.

Een van de redenen dat het extra boeiend maakt komt doordat er nog talloze waarschijnlijk nu nog levende Tilburgers op voor komen. Misschien nog wel uzelf, uw ouders, familie, vrienden en buren en zoal meer. Zo meen ik ook iemand te herkennen die ik al zeker zestig jaar niet meer heb gezien. Ofschoon ik moet toegeven dat de beelden niet allemaal zo duidelijk zijn en soms ook ‘te snel’ voorbij flitsen.

Een andere reden dat de video interessant maakt zijn de vele unieke beelden uit die tijd die duidelijk en uitsluitend behoren tot het leven in die jaren: er waren bij wijze van spreken zeker honderd meer fietsers in Tilburg dan autorijders (zie de beelden van de spoorwegovergang aan de Koestraat) maar ook de weinige authentieke en nostalgische auto’s zijn het bekijken zeker waard.

Maar wat te denken van het oorspronkelijke Verbeeten-instituut (een mijlpaal voor Tilburg), gilden, bruidsmeisjes, autowijdingen, de H.Hartoptocht, het Driekoningen-zingen, de devotie met betrekking tot de Hasseltse kapel, het toen net nieuwe St. Jozefzorg, een busrondrit voor ouderen per BBA, Kleuterheil, de kermis, het Willem II-stadion enzovoorts.

Kortom, zie het zelf door te klikken op de video hiernaast en eventueel ook te vergroten. Met dank aan al die ‘cineasten’ in die jaren, alsook aan de samensteller Jac Biermann. Ik ben uiteindelijk slechts een ‘doorgever’.

 

Louis Sparidans