Gepubliceerd 30-11-2015 01:11 Spannende periode

Mijn verhalen gaan terug in mijn jeugd als 15 kind van een groot gezin dus, van rond 1950. Voor de kost hadden we een Slijterij, in goede tijden zelfs filialen die bevoorraad werden vanuit "het centraal magazijn" in de Nijverstraat. Onder dat magazijn lag een ruime kelder vol sterke drank en wijn. Het was met recht de goede oude tijd waar je "s'nachts de deuren kon open laten. Moest ook wel omdat "de 15" ook s'nachts binnen zouden moeten kunnen. Of er ooit een slot op heeft gezeten weet ik niet, maar ook die kelder was nooit op slot. Toch begonnen we te merken dat er drank verdween uit de kelder. Daarom begonnen we s'avonds de tuin en een pad naar achteren zorgvuldig te harken zodat voetstappen zichtbaar zouden worden. En jawel, we konden precies zien waar de dieven gelopen hadden en achter over een schutting verdwenen.  Nu werd het zaak de dieven op heterdaad te betrappen om ze in te rekenen. Dit werd door mijn oudere broers op een slimme manier aangepakt. Heel vroeger stonden op radio ontvangers spoelen zo groot als een soepbord en daar zat wel 50 meter zeer dunne stroomdraad op. Enfin, die draad werd kriskras over de plaats en tuin gespannen en zodanig verbonden dat, bij onderbreking van de draad, op een slaapkamer, een bel zou gaan rinkelen. Op een nacht was het zover. Mijn broers stormden naar buiten met een sterke schijnwerper. Twee boeven konden ontsnappen over een schutting, de derde konden ze bij zijn lurven pakken. Die ene boef hield mijn vader vast in de gang van de woning totdat de politie er was. Ik stond er, met enige verachting, trillend op mijn benen bij. Tegen de politie verklaarden ze de drank in de tuin van de Theresiakerk te hebben begraven.  Of er toen een slot op de kelder is gezet? Ik denk 't niet. 

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: misdaad

  •   jeroen van dijk
  •   2    0    0 

Reacties

Louis Sparidans schreef op 30-11-2015 11:07
Begraven in de tuin van de Theresiakerk ?
Misschien waren die bandieten wel de kapelaans van de Theresiaparochie, Jeroen? Waarom ?

Jouw broer Bernard vertelde me namelijk destijds eens bij gelegenheid dat alle kapelaans van de Theresia-parochie (en dat waren er in die tijd wel drie !) elke zondag, na de hoogmis, bij jullie thuis borreltjes kwamen drinken, waarna ze pas laat op de middag weer naar de pastorie terug zwalkten.

Ze zagen dus goed waar jouw vader ‘de mosterd’ (i.c. de sterke drank uit de kelder!) haalde en zijn mogelijk zo op het idee gekomen …..

We hadden in die jaren in onze Theresia-parochie ook een kapelaan met een glazen oog (herinner je je die nog ? ), misschien was dat wel degene die jouw vader ‘in bedwang’ heeft gehouden tot de politie kwam.
Die kapelaan leek me trouwens in mijn herinnering ook niet een van de snuggersten …..

Dit verhaal van jullie Bernard moet je toch niet onbekend voor komen, of wel, Jeroen?
Kapelaans waren natuurlijk ook maar ‘gewone mensen’.

jeroen van dijk schreef op 29-01-2018 00:20
Ik herinner me goed dat op zondagen de geestelijkeid bij ons een borrel kwam drinken. Wel te verstaan op de achterplaats buiten vanwege de strenge drankwet.
Ik zat er dan bij vol verwondering de vele knopen te tellen aan hun kleding.
Maar nee, die bij ons drank stalen uit de kelder waren jeugdigen en komen de priesters dus niet in verdacht.
Achter de bakstenen muur rond de kerk was een ideale plek, ongezien de drank in de grond te verstoppen.
Als die flessen er nu nog liggen dan is het beslist géén Jonge Klare !


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.