Gepubliceerd 18-10-2015 16:53 Hoe heilig kun je zijn?

Zojuist las ik dat de paus vandaag (zondag 18 oktober 2015) de ouders van ‘ons Treesje’ heeft heilig verklaard. ‘Ons Treesje’ was de koosnaam van de H.Theresia van Lisieux, de patroonheilige van de gelijknamige parochie in Tilburg-Noord, waar ik 77 jaar geleden geboren ben.  

Hoe heilig kun je zijn, dacht ik, dat je zelfs als ouders van een (andere) heilige het ‘zover’ kunt schoppen ....  

De ouders van ‘ons Treesje’ woonden in het Franse Normandië, zoals uiteraard ook Theresia zelf, en heetten Louis en Zélie Martin. Zij trouwden in 1858 en kregen negen kinderen, waarvan er vier op jonge leeftijd stierven. De vijf anderen, allen meisjes, werden non.  

Theresia (toen nog Thérèse) was de jongste van dit vijftal. Zij trad op haar vijftiende in het klooster en overleed in 1897 op 24-jarige leeftijd. Haar ouders waren toen al overleden.

Toch een hele prestatie om zelf al in 1925 heilig te worden verklaard. En nu dus ook haar ouders.  

Bijgaand een mooie foto van het voorfront van de Theresiakerk in Tilburg-Noord, gemaakt door Peter van den Besselaar, waarvoor dank.

De kerk (uit 1929) is thans niet meer als zodanig in gebruik. Er zijn sinds 1998 zes appartementen in ondergebracht.  

De andere afbeeldingen geven Louis en Zélie Martin weer.

Voorts trof ik op YouTube (weliswaar in het Engels) nog een levensbeschrijving aan van Theresia alsook van het gezin Martin, inclusief divers fotomateriaal. Hieruit blijkt, anders dan mij op de lagere school destijds werd voorgehouden, dat de familie Martin een zeer welgestelde familie was, zeker voor die tijd. Oordeel zelf. 

Tot slot nog een afbeelding van een icoon van de hand van Paolo Orlando, voorstellende een compositie van het gezin Martin, inclusief de vijf nonnen. Uiterst rechts staat Theresia afgebeeld.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Sint Theresiakerk Theresia Theresiaplein Tilburg

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.