Gepubliceerd 30-09-2015 21:07 Edelsmid Johan Hamers

Bij mijn bezoek aan het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, bij gelegenheid van Open Monumentendag op 13 september van dit jaar (2015), trof ik ook een aantal voorwerpen aan van een Tilburgse edelsmid met de naam Johan Hamers. Vaag herinnerde ik me die naam uit mijn jonge jaren, maar ik ben er toch verder het internet voor op moeten gaan om er meer over te weten te komen.  

Het volgende ontleen ik aan de Tilburg-Wiki.

Joannes (Johan) Maria Franciscus Hamers (Tilburg 1865 – Tilburg 1941) begon in 1887 als goud- en zilversmid. In 1889 vestigde hij zich als juwelier in de Nieuwlandstraat en ontving in 1904 het predicaat hofleverancier. Later legde hij zich als Joh. Hamers Magazijnen voor Kerkelijke Kunst toe op neogotische edelsmeedkunst. Hiervoor kreeg hij veel opdrachten van onder anderen de vermaarde kerkenbouwer Pierre Cuypers.  

In 1913 werd het bedrijf onder de naam Firma Hamers Kerkwerken verplaatst naar de Heuvelstraat. In Tilburg liet hij enkele meesterwerken na, zoals een ciborie voor de Goirkese kerk (1899), een ciborie voor de vroegere Broekhovense kerk II (1937) en een calvariegroep voor de kapel van de Ursulinen (1939).  

Hamers’ lijfspreuk ‘frappez toujours’ is in een reliëf (met twee hamers) nog te zien in de gevel van zijn laatste woon- en werkadres, Langestraat 51. De zaak werd na zijn dood voorgezet door zijn zoon Adriaan. Die emigreerde naar Amerika en bouwde daar het bedrijf verder uit.  

-------------------  

Het is natuurlijk duidelijk dat uitgerekend Tilburg, met zijn vele kerken en kloosters, in die jaren een goed afzetgebied vormde voor religieuze voorwerpen.

Bijgaand een foto van zijn eerste zaak aan de Nieuwlandstraat, alsook van een ciborie in het bezit van het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, zijnde een schenking van de Zusters Clarissen Coletinen van voorheen het klooster aan de Lange Nieuwstraat.  

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: edelsmid kelken kerkelijke kunst R.K. Geloof religie religieuze voorwerpen

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

BiancaH67 schreef op 23-03-2017 09:57
Geachte heer Sparidans, sinds 2016 wonen wij in het pand van Nieuwlandstraat 11 in Tilburg. De gevelschildering is niet goed zichtbaar maar er staat duidelijk edelsmid. Na rondvraag ben ik er al achter gekomen dat het gaat om edelsmid Hamers die een zaak had in de Nieuwlandstraat. Maar nu de gevelschildering. Nergens kan ik er meer over vinden en hoewel ik meer informatie over zijn zoon Adriaan (die waarschijnlijk al is overleden) probeer te vinden, namelijk of hij kinderen had, kom ik niet veel verder. Kunt u mij helpen? Alvast dank. Bianca Hagenbeek

Louis Sparidans schreef op 23-03-2017 17:13
Leuk dat je reageert, Bianca. Bedankt.

Met betrekking tot je vraag over de gevelschildering kan ik je niet verder helpen. Mogelijk wel de nazaten van Adriaan in de VS. Die zaak bestaat namelijk nog steeds, zij het dat die tegenwoordig gerund wordt door ene Susan Hamers, een (klein)dochter van Adriaan?

Ik sluit een afbeelding bij, aan de hand waarvan je kunt zien dat die zaak is gevestigd te Larchmont in de staat New York.
De website is te vinden onder www.adrianhamers.com of via www.facebook.com/adrianhamersinc/

Wie weet kun je zo iets verder komen met je naspeuringen. Succes ermee!

Groet, Louis Sparidans


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • aan de Nieuwlandstraat in Tilburg

  • van de hand van Johan Hamers; een schenking van de Zusters Clarissen uit Tilburg aan het Museum voor Religieuze Kunst in Uden

  • (let ook op het embleem met de twee hamertjes en de tekst 'frappez toujours')

Gerelateerde verhalen